買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
自己買部電視鑽喺床尾, 冇事留喺房,咁大家歡喜啦~
有冇師兄用過sony48A9S
Q2用返lcd
Q1先係oled 但好似係pentile排列 解像度唔夠高一粒粒
最後決定都係1萬budget 左右 打算55吋 想問下邊隻好推薦?
咁快賣到萬頭? 上年90a 都算硬…
Samsung港行冇QDOLED冇OLED,加上佢成本一直偏低所以有實力減價
Oled都係差唔多價,仲有咩賣點?
QLED有10年燒印保
同埋有沒人知sony 55X85K同55x85J 有咩分別?
畫面沒有分別
QLED就算啦,只是液晶體電視
15 16緊想請教下大家

想買部55吋嘅用黎打機睇戲 (次世代主機,Disney + netflix)
之前揀左LG C2 因為見評價好好
去到街鋪睇水貨賣緊萬2 萬3左右

但見到隔離幾部Samsung 都唔差 有部Q70B仲要8千蚊到有交易

想問係大家有冇咩suggestion / advice,或者有更好嘅選擇,我OLED同LCD都可以

我budget都係最盡13000 想支援到 120 fps, Dolby atmos
光度高,家用冇咩可能燒印
想問下如果去到55X90K 見佢有2x高音喇叭, 2x全音域喇叭 係咪代表可以省返買喇叭既錢?
Q70B同C2根本冇得比較,完全輾壓級分別

水貨我推薦 盛..澤,LG 55C2賣緊11xxx

不過如果巴打成日長時間打機,就唔建議OLED
唔係,只是聲比較好左,同Soundbar都係兩回事
Oled兩大問題
燒印 亮度
解決方法係等micro LED

***喺中國啱啱發佈咗89吋micro LED TV
承為75萬RMB
一般人夠光架喇
LG C2 長用 AI聲音專業 係咪最好?
一路怕一路等就享受唔到最高畫質

人生苦短
就係個mon靚開,以前用plasma,對P記有感情

之前用Chromecast睇Netflix同NowTV

其他係換咗JZ,再由Chromecast換Apple TV
唔係,長用標準
點解呢?
唔識用聲控,但識用Siri…..因為學校教用iPad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞