買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
唔覺mini led平好多
其實全部都有數據支持到底邊個光度對啲粒粒最好,WOLED係得咁多,C2冇散熱器仲要咁玩先係進取
https://www.researchgate.net/figure/Power-efficiency-brightness-lm-W-B-characteristics-of-the-WOLED-based-on-host-free_fig4_231004929
我睇呢個佢地用錶度
雖然A90J 舊C2 一年款,但都係同Panel 用EVO
同一條片 ,同一個光位 A90J 比C2 係
無咁高
https://youtu.be/_9Ib4YCOTqw
用返4K 旗艦qn95b 去比啫
佢點都平少少
a90j應該不是evo or wbe
但有hs
多謝你,最緊要係大家清到concept,唔好人云亦云

進取不是錯,只是畫質與壽命之間嘅取捨。光度夠不過快冚檔VS長命好多年而光度去唔到巔峯,即是都係要捱多咁多年冇咁光咁解
撳個制就可以暗啲
我都冇就住部c2黎用
睇HDR用vivid MODE+10000k 色溫 chur盡光度

用多排諗住熄埋ABL
係呀,各人有不同喜好,最緊要隻眼睇到鍾意先好買
我見samsung 你推薦既呢隻都係9000幾 但Sony已經去到萬3
但睇規格 例如
120hz vs 60hz
6000同1000對比度
HDMI2.1 vs HDMI2.0
光度750 370

好似完全係貴在branding同個system同chromecast 我可唔可以咁理解

Samsung 65Q80T 水貨
8>>>
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x3
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度750nits

Sony KD-65X80K 行貨
$132XX
1. 60hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits
我本身晏晝諗住寫篇文呼籲OLED用家,與其怕燒印不如每個月草定一小筆換電視基金

最後天氣太熱冇寫到,中心思想係:WOLED王朝其實差不多夠鐘,一定會越嚟越平,每個月草三幾百,差唔多夠期就可以好鬆動地換部新,甚至可以向上發展
美國市場少啲選擇
你用行貨同水貨比
你copy埋我上面嗰幾句先啦,有講明係水貨價錢
果然係HDR發燒友,部電視一齊發燒
調較到咁假既用途係咩
有無睇下開唔開到做G2
都係個人喜好姐,有啲都鍾意較到好暗,加上每人家居佈局光綫都唔同
睇得爽咪得
準唔一定靚
我中意睇光位層次
WOLED唔係好夠光 所以CHUR盡佢
wbc panel應該冇
又好似係
同g1比會好d
A90j係g1果代
求巴打指導 想搵嘅條件:
.預算9000樓下
.4k
.55寸
.120Hz
.要夠光
.連youtube要load得快同連apple
.面板無所謂

目前睇啱sony 55x85j (好似話停產,85k好似除咗價錢貴咗無咩進步噉)唔知會唔會有類似嘅電視推薦

同埋我梳化到電視距離大概米九 喺咪應該睇返50寸?
米九可以上55吋到65吋,不過你budget應該唔夠

65吋可以行貨或水貨Q70A、QX2A、Q80T都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞