買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
43QN90B要$94xx

比到$94XX不如考慮OLED
如果廳係用c2,房用sony會唔會好怪其實想買埋c2係房但over budget左好多
有咩奇怪?
LG有,Sony 有,Panasonic 都有
LG買G2都有散熱器,另外較到同Sony 一樣光都係唔會燒盡啲OLED
咁要買G2囉
幾時買?
巴打我諗住係間房買部電視掛牆
基本上已經簡好左SONY X85K 但仲諗緊43' 定係 50'
觀賞距離大概1.8m
我見fit返個4K最佳觀賞距離係應該50'
但我諗唔明如果我睇個片源得1080p
咁我係咪應該簡返細D去FIT返佢
解像度唔會因爲大細而變清或矇,正如以前高清電視年代睇模擬電視都係矇嘅一樣
明白 睇完android tv 得sony好似幾好 如果打算65吋 budget 8000到1萬左右 有沒諗頭? 定點都要加碼?
50吋啦
Sony KD-65X80K 行貨
$132XX
1. 60hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits
今個月中
SONY最平嘅65吋都要132XX(65X80K),不過SONY獨家優點有以下:

1. 有齊AirPlay同Chromecast,其他牌子只有是但一隻甚至冇
2. 保養服務咁多牌子最好,快靚正
今日天氣好熱,大家要記得飲多啲水

熱到食咩都冇胃口(順便推一推post)
今日落兩次街 番上去件衫都濕哂
sony野 原來咁貴 真係要諗清楚先得
未用過airplay同chromecast 唔知係咪真係咁好用 我再研究下先 thanks bro既推薦
Mini LED 主要係想比驚燒印問題困擾既人 多個高質選擇
但隨住 新oled panel難咗咗多燒印
mini LED 得返價錢上仲有優勢
又唔係 Sony 光度頂峰保守過 LG
Sales 講野真係唔可以盡信
SONY電視貴係有原因,除咗睇呢條片外,都可以睇埋comments,有啲專業人士都有講,因爲我知道由我講都冇咩說服力
https://youtu.be/wmdjIhw1MqE

不過香港再貴啲嘅原因就因爲喺香港乜都貴
咩叫保守你都講咗好多次,點解唔係LG太進取呢?
做左功課先落舖
點會巴打已經講得好詳盡 說服力都足夠 係我唔識野 未明d功能既作用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞