買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
你喺香港就係囉
Panasonic海外今年有出唔止一款42吋OLED
唔係,不過佢今年有出android tv
唔關事,係now 本身個signal差
特別係621個signal,肯定唔到1080P標準
同時開幾場個啲622 623 624就再差啲
想問samsung 65吋
Q70B和Q70A分別大嗎?
啱啱睇price 見到有幾間鋪頭A90J 行貨做緊$16xxx,望落好吸引但係好似有啲古怪又講唔出係咩…
大陸水貨,price唔會標「水貨」,唔信你搵下
主要HDMI 2.1(支援4K 120Hz)由Q70A嘅1個加碼到Q70B嘅4個,咁就唔使switch或者splitter
多謝解答,另外nowTV有4K臺都係有起格同變色問題
50吋電視既話, 諗緊買Samsung QLED定其他牌子好
咁上下budget點簡好
追左幾個post, 最後決定65A80K + q930b
Samsung 50吋QLED由4千到萬頭都有,你個budget係幾多?都係咁大範圍?
恭喜你呀!呢部電視真係唔錯
暫時睇中左50Q60B, budget都係咁上下, within 8000-10k到
呢部啦

Samsung 50QN90B 行貨
$102XX
1. 144hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(25000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 直下式MINI LED背光, 約448分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K144, VRR, ALLM
8. 2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共40W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度1700nits, 最高2000nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
12. 有Dolby Atmos
13. 防反光
如果可以加多三千budget我會推薦OLED 48A90K或48C2
如果8k內50Q60B係咪咁多個牌子入便算係咁
唔會,呢個budget買50X85K行貨啦平$100,又有120Hz,Q60B得60Hz,Q60B完全被比下去
要咁快
你攞部電視黎做咩?
如果唔係原廠 係咪通常都係NB
唔會,呢個budget買50X85K行貨啦平$100,你會得到:

1. 120Hz,Q60B得60Hz
2. 有AirPlay同Chromecast,Q60B只有AirPlay
3. 對比度高過Q60B
4. SONY免費保養服務比Samsung優勝太多
5. Google TV系統,比Q60B多apps
6. 呢個post非常關注的光度,X85K比Q60B光

Q60B完全被比下去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞