買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
問AVLIFE
盛……澤

幫到你
可以搵盛..澤, 可以只買架同上牆
睇大家comment mini LED 好似都麻麻

如果65寸 Sony x90k 同 samsung qn85B 比

邊部好啲
部55A95k終於到左

一直都用開LCD,而家感覺變左另外一個世界

想請教一下,螢幕保護程式,閒置關機個啲點樣set會比較好,老婆成日會睇睇下YouTube 就訓著,唔記得熄電視由得佢一直播
因為Step爸冇電腦係身
avlife 落鋪問既價定av outlet會平啲?
唔計送既野
其實落場睇,佢點都好過舊式full array LED
我覺得要睇每個人使用習慣,如果同屋企人 一齊用,你控制唔到佢睇唔睇新聞台,每日睇個零鐘都係有機會燒印,但又想享受睇戲時比full array LED 較高暗位對比同細節,同係一個唔錯選擇黎
Settings>System>Power and Energy>Energy Saver>Turn off TV after>15 minutes

然後記得Allow TV to turn off while watching要Off,如果唔係你睇電視睇睇下會熄機

不過QDOLED你唔使太擔心燒印同嘥電
我哋祈禱Stepmic巴打快啲好返啦
爬少少post就會知道啦,仲會見到我精美嘅畫
X90k啦
唔係睇開oled應該ok

我未買c2之前都覺得mini led幾靚
wa...一野由最低地獄跳上最頂層天堂,下次你仲有咩機換
咁講唔公平,因爲miniLED點都好過其他LCD電視,而且壽命比OLED長,LCD負擔都比較少比較慳光,而且可以修理嘅部分比傳統LCD多(雖然LCD已經好多)

所以結論都一定係X90K
下次唔知幾多年後~呢度SONY用家有一大羣係六七年機齡先上水,QDOLED都一定做到呢個程度嘅
我而家部A8F 3年多啲,搞到1516 換唔換好
暫時無燒印,睇戲仲好靚
其實我都傾向Sony , 但soundbar 都係考慮既一個點

如果買Samsung q700b 就係咪用返samsung電視support 好啲

Sony 支 th-a5000又未出

2部機 我係台灣 都係萬5蚊內 搞得掂
等多一兩年可能會平啲
但睇遲大畫面一兩年
無理由等兩年先睇top gun
我都係咁諗 橫掂用幾年 不如一次攻頂 而家仲搵緊要買咩hdmi2.1線

不過琴日睇YouTube 見有人s95b 三個月就燒印
有啲淆淆地自己會中機皇

https://youtu.be/N6vPHC7L150
想問下,而家sony有冇係MIJ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞