買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
正常用就可以,你都唔會1日睇12小時以上啦,唔需要擔心壽命

加上水貨平身你買既成本已經平左好多
可以呀,日頭熄咗室內光綫調節模式/或日頭睇嘅時候用遮光窗簾、同埋唔好擺窗邊畀太陽曬、買個防UV套唔睇嘅時候笠住、開多啲冷氣(不過慢慢降低温度先熄,唔好令温差太大)、唔好熄電視總掣,呢啲都係我成日建議寫落説明書嘅保養事項
電視自己會係你待機時自動運行,你唔好拔電制就OK
直頭過份

如果有平啲嘅HX或JX

配返LX控就perfect
開左杜比Vision 真係光左好多,晚上關哂燈非常好
建議上到就上OLED, 液晶體電視已經到達盡頭

咁X90K確實一分錢一分貨比較好,Sony刀功一向準確

有能力咪上A80J, A80K, A90J, A95K
液晶體電視互相比較會有好明顯分別,如果係相同設定下,加上環境燈光影響
唔拔電掣另外一個原因就係令電壓穩定啲,電流太高有機會會直接燒印
https://youtu.be/3sWjmAh-m-A

好多時睇review仲有用
淨性能黎講C2係咪應該同A80K比?
好想直上水貨77C2

但奈何老婆唔想俾小朋友睇咁大部電視
65A95k又out左筆直

從價錢黎講水C2就無得比
但如果唔計價錢 計埋各方面到底點揀好
我都好鍾意dyson簡直係工程界嘅藝術品
是但啦
一部OLED電視都係大部分人一個月人工都負擔到
原來熄電視總掣都影響?雖然宜家好多都已經只有待機,唔係待機仲傷咩?
我異神教,戰無不勝,油二教主,文成武德,千秋萬載,一統天下。
唔計價錢咪A95K
點解唔睇得大電視呀?電視對眼睛傷害只會發生喺唔休息對眼嘅情況,反而真係要多休息對眼

睇大電視同iPad傷害係一樣,我之前喺度有分享過相關醫療文獻
Dolby Vision係OLED下係發揮得算好好,因為本身OLED基礎已經好好

畫質上基本已經秒殺戲院投影機好多
原來係咁,一般唔會拔電掣喇,不過電視已經冇左完全關機mode
*唔會有好明顯分別
上幾個回覆有解釋,開機唔止用多咗電,仲會有機會直接燒印
對,我們同步了
C2我覺得光度可以同A95K比較

A95K>C2>A80K

我個人意見
有小朋友就麻煩D,
如果自己一個就好正,
我2米幾距離,已經適應左55吋,開始覺得65吋先適合
上到77吋我好贊成,如果83就更加好
dyson 好似得個樣…我買左風扇之後已經好失望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞