【痴𠹌線公司】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》

1001 回覆
171 Like 11 Dislike
我使勁推開門,碰撞聲震耳欲聾。

「記憶信貸」的「分行」內,芊柔口咬雪糕筒,坐在桌前在那本小氣簿書寫著。她瞥見我即慌張地把簿子闔上,態度冷漠:「毒撚,18歲人都唔識敲門?」

「妳咪扮傻。」我態度強硬,「我同程雨奈嘅事,關妳乜事?點解係要插手?」

芊柔一臉愕然:「插……手?」

「妳知唔知呢本筆記本對我有幾重要?」我一手舉起啡色筆記本,一手抓住芊柔的手,「妳憑乜咁做呀?」

毀壞這本筆記本,這口氣我吞不下。

芊柔臉色一沉:「呢本簿有乜咁重要?」

「係嗰個女仔送畀我嘅,妳點賠?」

芊柔甩開我,冷笑:「又提起嗰條女?你人生係咪圍住嗰條女轉?核唔核突?」

我一愣然後怒道:「我圍住邊個轉,關妳條八婆鬼事呀?!」

芊柔拍打桌子:「本小姐就係睇你呢啲人類唔過眼!已經離你而去嘅人,仲記住嚟做乜?丟入垃圾桶就得啦!」

「妳唔係人類,就唔好自以為了解我!吖我明喇,妳講咁多嘢都係想逼我進行『記憶借貸』姐——」

「人類,你追究錯咗對象。」

此時,12號從正門走進店內,撥開我抓芊柔的手臂。

「你今日所遇到嘅事,係我安排『代理人』去做嘅,159號係完全唔知情——嗝。」

「……係你安排?」我呆望著12號,他口中的「代理人」是指木村托JOY吧?那什麼是代理人?

12號的睡眼充滿殺氣:「你咁想打人啊嘛,一於打我。」

我呆若木雞,竟要我對小孩子動粗?

半分鐘過去,我仍不為所動,12號冷笑。

「冇膽鬼。你呢種反社會寄生蟲,丟入堆填區都會污染垃圾,丟入焚化爐都會污染空氣,應該裝入火箭射出銀河系自行解體——嗝——果然係FTY。」

這傢伙的舌頭被撒旦吻過嗎?!

儘管我不明白什麼是「FTY」,但我聽懂12號的弦外之音,不禁發怒:「你以為我唔夠膽交易?『公司』要求收回嘅記憶對我有幾重要,你會明白咩?」

12號的眼神冷如冰鋒,彷彿要刺透我的心扉。

「你根本無法想像,程雨奈嘅死亡會為你造成乜嘢影響——嗝。

你竟然為咗保留無法改變嘅過去,任由當前嘅悲劇發生。

你嘅愚昧,令人大開眼界。」

他渲染倦意的笑,就像西伯利亞的風。

我還未反應過來,芊柔走來,指頭按我胸口。

竟是撕心裂肺的痛!

我還未來得及慘叫或還擊,眼前景象驟變。

整間店鋪、芊柔和12號,一秒間從我眼前消失。

我……在哪裏?

我身處虛空,四面八方只有深藍色,不見任何事物——除了少女,由藍色構成的少女。

她在地上捲縮成一團,動也不動。

是程雨奈。

她癱倒在一團液體上,色澤是藍色,看起來卻似是鮮血——欸?

她捲縮的姿勢。

她 捲 縮 的 姿 勢。

她  捲  縮  的  姿  勢。

腦海湧現另一個相似的畫面。

思緒亂作一團,痛苦如海嘯襲來。

我再一次,回到這個湖裏。

湖沒有一滴湖水,看似巨坑。

但我就是知道,它昔日是個湖。

湖中心,是棟燃燒中的大樓,宛若巨型的火炬。

一股無以名狀的壓迫感,驅使我的視線逃離大樓。

但它像蘊含驚人的引力般,牽扯著我。

不……不要……

不知多久後,我才意識自己已回到「分行」中,右手劇烈抖動。

「頭先……係程雨奈?點解佢……」我上氣不接下氣。

12號在旁玩弄著鑰匙,冷峻地道:「剛才159號畀你睇嘅,係屬於你嘅『重大事故』畫面之一。」

「『重大事故』……」

「2021年12月31日23:59,程雨奈死亡嘅畫面——嗝——按照規定,只會提供人類死亡一刻嘅畫面,其他資訊一律保密。如果你要搵出程雨奈嘅死亡真相,就要進行『記憶借貸』。」

剛才我目睹的,是程雨奈的死亡畫面。

真實到極點。

這時,芊柔扯開店鋪的大門,朝我吐出一個字:「走。」

我還沒反應過來,她就拍打大門嘶喊起來:「走呀!本小姐煩住你吖嘛!對唔住!你咁鍾意俾過去嘅記憶折磨呀嘛,隨便你!」

我一語不發。

「你哋啲人類就係咁戇居!依賴咗某個人,一失去咗佢就喊呼喊忽,永遠剩係識得沉溺喺記憶之中!」

我被她硬生生扯出門外,她面紅耳赤地喊道:「死毒撚!祝你唔會後悔!

良!心!當!狗!吠!」

門「啪」一聲關上!

明明是來算賬的,怎麼反過來變成被罵一餐了?

我久站門外,右手顫抖不斷。

程雨奈死亡時的姿勢,

太像兩年前的她。

我拼命保護,最終卻親手傷害了的她。

游海琳。
聽晚10點繼續劇情正唔正呢,記得留言話我知

8月22日加更目標

(1)【連登Post】正皮數達 100
(2)【Penana本故】喜歡數達 200
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1150 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

[/quote][/quote]
今次真係痴𠹌線公司
凡天宇受害,我哋開心
游海琳=湖芊柔

冇得睇追數
睇到係咁笑
最強Plot Twist?!
巴打點解咁諗?
睇凡天宇被記憶信貸玩已經係一大樂事
依賴咗某個人,一失去咗佢就喊呼喊忽。

死毒撚!祝你唔會後悔!

良!心!當!狗!吠!

太像兩年前的她。

我拼命保護,最終卻親手傷害了的她。

游海琳。

我估芊柔之前已經識男主...芊柔有可能係上代記憶信貸用家
多謝dalekcann巴

我都覺得呢一話好痴線

阿夢以前寫嘅嘢偏灰暗,今次首次嘗試寫戀愛喜劇,希望你哋睇得開心!
多謝為人正直巴打
無端端幫人溝女
有趣嘅猜測
芊柔好似想話畀大家知,佢係一個有過去嘅女生今次仲收唔到大家兵
唔講以為係Speed Dating公司
smart contract
Exactly
記憶信貸區塊鏈
好先進
唔先進,點管理全人類嘅記憶系統
各位巴絲,8月29日10:30pm,阿夢會同理想巴一齊開IG Live同大家傾計,因為阿夢未做過Live緊張到仆,希望巴絲多多捧場
有咩想我哋傾嘅,可以話畀我哋知

理想巴仲會唔會喺度出故

咬緊出前一丁,準備出文

btw IG Follower數差少少就達加更目標(1150),如果大家睇開故記得Follow埋,除咗逼到阿夢加更外,嗰邊都有好多新故消息同阿夢嘅無聊嘢㗎

@utopian_hunter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞