【痴𠹌線公司】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》

1001 回覆
171 Like 11 Dislike
依個故未完已經期待緊下個
又多個屬性,好正
㩒錯不推文自膠推返
呢個故宜家先啱啱開始,之後會畀到更多驚喜你哋的
睇哂
顧家千金
多謝捧場希望你鍾意今次嘅新故
凌晨一推

睇嚟大家都覺得助教姐姐上天台係心情差想散心
人呢
巴絲準備好了嗎,
今晚都係長文!
Hell of Greenness的確是程雨愛的作品。

她現正就讀高中,很快就要面對升學前途的抉擇。她的學業成績強差人意,亦缺乏被長輩讚許的專長。儘管如此,她就跟無數同齡的青少年一樣,有著非常熱愛的事情,熱愛得廢寢忘餐亦在所不惜。於她而言,那就是製作紙杯蛋糕。

「我問過佢,點解偏偏唔係其他甜品,只係鍾意整紙杯蛋糕。但係佢從來冇答過我。」程雨奈道。

程雨愛自高小起,就像同齡小孩沉迷各式社交媒體及網絡遊戲一樣,熱衷於有關紙杯蛋糕的網上節目、參考書、試吃會。她在初中起,總會有規律地把零錢儲起,每週參加蛋糕班增進知識和技巧,廢寢忘餐流連校內的廚房,研發紙杯蛋糕,帶到各式廚藝比賽、蛋糕同好交流場合,換取意見和建議。最近她更會把蛋糕寄賣到老味甜品店,透過店主收集顧客的食評。

「一直以嚟,雨愛嘅理想就係設計出一款與別不同嘅紙杯蛋糕。」

「何止與別不同,個Hell of Greenness簡直係驚天地泣鬼神。」我調侃道。

程雨奈沒有反駁我:「雨愛佢都唔係傻,佢都知道自己嘅紙杯蛋糕口味,頗為古靈精怪,好難被大眾接受。」

「換個說法,係頗有後現代主義嘅科幻藝術感。」

「佢為咗提升自己嘅造詣,兩年前就訂立咗目標。佢唔要讀本地嘅大專學校,佢要去東京廚藝學院學整甜品。」

「東京廚藝學院……」我驚呆了,我過去曾經差點獲資助到這所學校升學,雖然最後去不成就是了。

「要入讀東京廚藝學院,一啲都唔容易。」程雨奈道,「所以佢一路提升自己嘅技藝,一路儲緊數以十萬計嘅學費,兩者兼備就會立即去報讀。」

「……冇獎學金資助,學費會好貴……不過妳家境咁好,由屋企出錢應該唔困難——」

「雨愛佢,打算由自己負擔曬所有費用,包括學費、機票、生活費。起碼要35萬。」

「……一個中學生,點可能畀得起呀?」我一愣。

「佢自從高中起,就拒絕攞屋企嘅一分一毫。佢堅持同時打幾份兼職,餐廳、酒吧、Sales、外賣員,乜都會做。」程雨奈道,「雖然係咁,恐怕要幾年先儲夠錢。」

我百思不得其解:「點解咁堅決,唔肯攞屋企錢呢?明明妳屋企咁富裕,妳阿爸阿媽點解……」

程雨奈許久沒回話,然後才道:「媽咪喺我初中嘅時候就死咗。而雨愛喺兩年前,同爸爸關係破裂咗。」

母親離世後,程雨奈就敦促自己,要取代母親在家庭的角色,照顧父親和程雨愛。她發奮向上,除了成績體藝表現彪炳,亦因為成熟獨立、溫柔細心、亭亭玉立,理所當然獲得父親和親友的偏愛和認同。而妹妹可謂姊姊的顛倒版本,她荒廢學業、性格粗魯、孤僻而情緒化、不修邊幅,整天只顧埋首弄紙杯蛋糕。

父親喪妻後,母親的死亡、程雨奈意外中承受的傷害,歸咎於自己的疏忽,持續活在罪咎中,更有酗酒問題。為彌補自己的錯失,他偏袒姊姊,加上妹妹並不討喜,與妹妹的關係便越漸惡劣。他喝醉酒後,常因小事就粗口爛舌,與妹妹口角,動粗更是平常事。有一次,父親晚上醉酒,得悉妹妹為了儲錢到東京學藝,到不良場所打工掙快錢,氣得對她施以毒打。他禁止妹妹離開這個城市,如她堅持去東京,就不認她作女兒。

妹妹拭著嘴巴的鮮血說,好呀,就這樣辦。

「爸爸以為,暴力可以令雨愛『修心養性』。但自從嗰日之後,雨愛就冇再返過屋企,亦冇再同爸爸講過一句話。我哋頭家,可以話係散咗。」

「……」我想不到,程雨奈這個千金,家庭狀況如此複雜。

她討厭別人粗口爛舌,大概亦是因為爸爸的緣故吧。

「我……一直穿針引線,想修補呢個家嘅關係,想爸爸同雨愛可以坐低傾。但係爸爸一直都憎厭阿妹,而我每次想幫阿妹,佢都會覺得……我只係想滿足自己『好家姐』嘅虛偽形象。」

「……」

「我一直唔反對雨愛追佢嘅甜品夢,但我唔希望因為呢個夢毀咗呢個家。喺我請求之下,雨愛總算願意喺平安夜返屋企,一家人食餐飯。而雨愛亦答應咗我,會帶自製嘅紙杯蛋糕畀爸爸食。」

「點解要咁做?」

「如果雨愛真係要去日本,就算爸爸唔贊同,起碼得到佢嘅理解。我希望雨愛可以展現到畀爸爸睇,佢唔係爸爸眼中咁一無是處,佢為咗甜品夢係付出咗好多血汗。」

「所以,你叫我幫嘅事就係……」

程雨奈站起,朝我90度鞠躬。

「請你幫忙,教程雨愛整出好食嘅紙杯蛋糕——Hell of Greenness。」
我其實隱約猜到,程雨奈委託我的事情跟廚藝有關,反正那是我唯一的長處。

我被程雨奈的姿態嚇倒,但想了一想,還是拒絕了。

「抱歉。我目前只會專心做一款甜品,其他菜餚我都唔會掂。」

「係邊一款甜品?」

「……總之唔係紙杯蛋糕。」

「雨愛畀爸爸試食Hell of Greenness,結果對佢影響好大……所以——」

「點解偏偏要搵我幫手?點解唔正經搵個甜品師傅?」

「我從系內師弟妹,得知你嘅廚藝背景,你曾經係青年廚藝大賽冠軍,全港年度廚藝大賽更打入決賽,幾乎獲贊助入讀東京廚藝學院。你嘅能力,絕對高於大部分嘅甜品師傅。」

……竟然連這些都知道了。

「而且,上次聽到你對Hell of Greenness嘅批評同埋建議,我再度確定,如果係你,一定知道個蛋糕點樣整得更好——」

「明明雨愛先係蛋糕師傅,點解唔係由佢親自請求我幫忙?而係要由妳呢個家姐出馬?何況,連雨愛亦叫妳唔好理佢,佢又點會接受我嘅援手?」

難道她是直升機姊姊嗎?

「……雨愛佢比較……唔識同人相處。」程雨奈閃過一絲倦意。

「既然係咁,等佢吃吓苦先會成長。」

「……或者你講得冇錯。但我想……我真係好想好想……完成媽咪嘅心願。」

「……心願?」我一愣。

「佢生前嘅心願,就係要我哋一家齊齊整整。咁多年以嚟,我都係為咗達成媽媽嘅心願而活。所以我想盡一下,作為姐姐嘅責任,維繫返屋企嘅關係。趁我仲有機會。」

「……吓?」

天色昏黃,餘光灑落程雨奈的臉龐,輪廓像幅畫一樣。

她的最後一句是什麼意思?

難道她預示到,自己將要離開這個家?或者,是離開這個世界?

「妳咁講……係咩意思?」

一陣涼風吹過,程雨奈站直身子,悠然自在地道。

「死。」

「……」

「每個人隨時都會死。

我哋,都係隨時都會死嘅人呀。

唔係咩?」

「……點解突然咁講……」

她沒回答,空靈的啡眸看進我的心靈,使我失去回話的能力。太狡猾了。

我被她的話弄得一團亂,然而對幫忙的態度已瞬間翻轉,皆因Hell of Greenness這件事相當嚴重。這難吃的紙杯蛋糕,說不準跟程雨奈的死有關。

我不應該對這件事袖手旁觀,反而應該參與其中,獲取更多資訊。

我站起來。

「妳之前講過,只要我願意幫忙,就可以向妳開一個條件?」

「係。」

「任何條件都得?」

「係。」

「咁我要日研『日本動漫研究』呢科A Grade。」

「……呢個條件唔可行。」她斬釘截鐵,「我有自己嘅原則,唔可以亂畀分,何況佔分數最大比重嘅考試分都係Professor Mo畀。」

「……好啦。咁我開另一個條件。」我隨口胡扯,我發誓我0%是認真的,「就係妳溝我啦。」

程雨奈把我瞪了足足10個世紀,我心想這玩笑是否過火了,弄得我近乎要窒息。

然後,她語重心長的回話。

「唔,『日本動漫研究』你想要A定A-?」

……哈哈哈哈哈哈哈。哈。

這算是她搞笑的方式嗎?我凝望遠處橙黃色的海,突然想起Wiki的一番話,靈機一動。

「Miss Ching,你知唔知道,李煘徐樓嘅天台可以睇到都會區嘅煙花匯演?」

她露出驚詫的眼神。

「我開出嘅條件,就係下年1月1號,踏入新一年嘅一刻,我哋一齊喺語大睇新年煙花。」

若然她在1月1日跟我看煙花,那就是代表她已避開原定在今年12月31日死亡的命運。踏入新一年,亦即是說我成功扭轉她死亡的事實了。

想不到,程雨奈立刻拒絕了:「唔得。」

「點解?」是要擺出女神的架子嗎?!

「嗰段時間,我計劃咗去南美旅行。」

「……邊段時間?」

「唔……聖誕節翌日去,去一段好長時間,唔知幾時返。」

「……咁妳下學期助教嘅工作點算?妳屋企人冇所謂咩?去南美洲洗費咁貴,妳咁快就儲到?」

程雨奈瞪我片刻,然後道:「世上嘅任何嘢,自己冇嘅話,問人借咪得。」

為了旅行借貸?她真的有那麼渴望去玻利維亞嗎?!

突然程雨奈道:「不過,如果呢個係你唯一願意開出嘅條件,我就推遲旅行,同你除夕睇完煙花之後先出發喇。」

「……妳認真?」我懷疑她是在戲弄我。

「認真。」她以幽靈公主的眼神凝視我,「反而我擔心另一件事。」

「咩事?」

「真係到除夕嗰日,即係聖誕節之後,到時你已經唔記得咗呢件事啦。」

「……Miss Ching,妳對我嘅記憶力真係好冇信心。」

「唔係呀。」

「同埋,呢個世界有一樣嘢叫Google Calendar。」

「可能Google Calendar都會唔記得埋㗎。」

「我對Google有信心。」我攤開兩手無奈道。

程雨奈一本正經地凝視我,十秒過去了,她豁然開朗。

「好呀,你記得就好。交易成立。」

「吓?」我心想,這個轉折未免太突然了吧?

程雨奈取回我手握的相機:「另外,雖然我唔可以直接畀A Grade你,不過我會用另一個方式,幫你達成願望。」

「即係?」

「你逢星期一落堂後,有冇約人食Lunch?」

「吓。」我從來不約別人吃飯的。

「逢星期一,帶埋你嘅上堂筆記嚟天台。除咗商量點教程雨愛整好Hell of Greenness,我亦會幫你惡補學業。」

程雨奈,似乎十分在意我成績差這回事。

不論如何,突然被女生邀約「Regular Lunch」,怎麼說也有點難為情。我故作鎮定地道:「我點聯絡妳?」

「電話。」

「……Miss Ching,我邊度有你電話號碼啊。」

她聽罷歪頭:「冬甩同學你嘅觀察力令人擔憂。Miss Ching一早畀咗你喇喎。」

「吓?邊度有……吓唔通……」

3110……

我恍然大悟,霎時面紅耳赤。那寫在相片中、疑雲滿佈的數字……竟然就是她的電話號碼?這麼簡單而已?之前還胡亂猜測,真是白癡!

在一輪泯滅人性的Deadair後,她抱著書遠離我,步向女生宿舍的大門,在餘暉下盡現姣好的身姿。

「Miss Ching,需唔需要幫你拉開宿舍道門?我怕你撞爛——」

「睇嚟你想扣20分喎。」

「你嘅幽默值一定係負數。」我吐槽道,「其實,點解妳從來唔笑呢?」

她回過頭,想了一會兒道:「不如咁吖,如果你成功令我笑,我就話你知點解。」

「可唔可以吱腳板底?」

「唔可以。」

「咁令你笑難過登天啵。」

「你試吓掂我,睇吓我會唔會殺咗你。」這傢伙果然是想殺掉我!

程雨奈抱書又邁步離去。然後又轉過身。

「冬甩同學。」

「Miss Ching妳肯走未?」我無奈道。

「多謝你。」

雖然她沒笑,那輕舔上唇的動作,彷彿就是愉快的隱喻。

她已離去,她的氣味卻仍在半空停駐,那是雲呢嗱的味道。

夕陽下的海天一亭剩我,我呼吸著橙黃色的空氣,傾聽著斑鳩不止的嘶叫,記起一顆Eclipse喉糖仍在口袋中,那是剛才程雨奈弄丟時,我隨手撿拾回來的。似乎每次程雨奈緊張,都會吃這喉糖。

我心想,一定要搞清楚這件事。

我沉思之際,察覺到十數米旁的停車場,唯一停泊著的車。

黑色Tesla。

車窗半開,司機是個戴著墨鏡、穿著大衣的成年男人,嘴裏還咬著一口煙。

他筆直坐在駕駛座,兩手抓著胎盤。

我看了半分鐘才明白,那股內心的不協調感,是從何而來。

他由始至終,從來沒有動過。

簡直就像人偶一樣。

這男人,總感覺有點熟悉,明明我不可能認識他。

在我疑惑之際,黑色Tesla駛動起來,這時我才目睹車牌號碼。

0N0799

一瞬間,數個零碎的畫面重疊起來,拼湊成恐怖的想法。

這……怎可能是巧合。

不行……我必須再看一遍未來記憶,查證到底發生了什麼事。

【72.18474628】

聽晚10點繼續,125正皮再加更,多謝支持!
希望巴絲繼續正皮、留言,等我知道有人睇緊

究竟雨奈點解要為雨愛做咁多嘢?
究竟Tesla同雨奈嘅死有咩關係?
究竟雨奈同天宇有冇機會睇到新年煙花?
我哋聽晚10點繼續!

9月2日加更目標
(1)【連登Post】正皮數達 125
(2)【Penana本故】喜歡數達 600(連結:https://www.penana.com/story/109261
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1200 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

樓主有聽luna is a bep?
鐵拳巴點解咁講
就係on0799殺人
因為你po第一個答案係luna一首歌句歌詞
...有冇咁巧合?!
放心係完全唔關事,阿夢冇聽開,經你一提開始咗聽,好有feel
「想行開吓忘記咗呢個世界」係從原片度知道嘅,所以擺入MC
同埋車牌係「0」N0799,因為一般車牌冇「O」

不過如果咁有緣,阿夢話架車同雨奈嘅死無關,你信唔信?
奉上笑話一則,有冇巴絲覺得助教姐姐好慘?已經內向,鼓起咁大勇氣咁迂迴曲折,然後…

雨奈都係痴𠹌線公司用戶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞