【痴𠹌線公司】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》

1001 回覆
171 Like 11 Dislike
我送夠一包都得呀
口硬心軟嘅吃貨
雨奈bb都係
雨奈比較有食材自主,可以自製Donut,防禦力較強
好睇gchi
但如果凡膠出手,我擔心雨奈bb即刻會畀佢俘虜
多謝比多錯過巴打,希望旅途終結時你可以攞到屬於自己嘅體會
咁真係唔出奇,凡膠唯一長處(我家芊柔說法)就係烹飪

其實佢都係唔差嘅男仔嚟㗎
感謝一直推po嘅巴打
設定之章?
前文提到,芊柔曾經向天宇介紹過第九層員工嘅待遇,其中有講到「設定之章」:

//「只要晉升為第九層,會享有得天獨厚嘅權限。

第一,佢哋無需進行交易,主要職責係管理其他層級嘅司憶者,譬如我就係12號管理嘅下屬。

第二,佢哋仲可以擁有自己嘅員工宿舍,宿舍被稱之為『霧舍』。

第三,佢哋每人可以保管一本『設定之章』。」//
雨奈令我諗起戰場原黑儀
呢句嘢好似大廈已經見過
「……做乜……」我不知所措——

「『設定之章』?係159號話你知?」

「……」我不敢回答,以免連累了芊柔。

他瞪了我好幾秒,卻悠然微笑:「冇錯喔,就係我嘅『設定之章』。嗝。」

「……係乜嘢——」

「一共10冊,合共記載咗世界嘅規律。」

「……世界嘅規律?」我再次懷疑他是中二病。

12號沒再回話,留下懸念。

沒關係,反正我不是那種好奇心爆棚,自尋死路的恐怖片主角。

於是我又胡扯:「嗯……你同湖芊柔幾多歲?」

「公司機密。」

「好狡猾。」我傻眼,這根本是不對等交易。

「嗝——我哋只係『記憶借貸』嘅執行者,你嘅焦點應該放喺程雨奈身上。點解對我哋有興趣?」

「……芊柔講過,司憶者會被雪暴清洗記憶,所以會喪失人類身份嘅記憶。或者我係在意,『完全冇記憶嘅生命』到底係點樣。」

無法保留記憶地活著,幸福嗎?

我突然想起芊柔的話,問12號道:「12號,可唔可以講吓『身份借貸』嘅事我聽?」

「點解?」

「芊柔講過,如果要擁有永久嘅記憶,除咗成為第九層,第二個方法就係『身份借貸』,但佢話第一層嚴禁使用……」

「公司會為人類提供『記憶借貸』服務,亦會為司憶者提供『身份借貸』服務。」

人類是記憶的容器,所以獲得的記憶都可以永久擁有。而司憶者失去了「人類身份」後,以「司憶者身份」獲得的記憶隨時會被雪暴清除。

換言之,司憶者只要重獲「人類身份」,並以這身份獲得新的記憶,這些記憶都能夠被永久保存。

「身份借貸」,就是允許司憶者短暫借用「人類身份」。司憶者要跟某位人類協議,彼此同意短暫交換身份。隨著身份調換,公司會擾亂世上所有人類的記憶亂,所有人類會將該司憶者認知為該人類,將該任人類認知為該司憶者,直到司憶者將「人類身份」歸還。而司憶者要繳付的利息,就是在借貸完結後被降一層,所以第一層禁止使用「身份借貸」。

「司憶者同人類……可以咁樣交換身份?而全世界都發現唔到?」我大惑不解。

「由於兩個個體差異太大,即使強制所有人類調換對兩人嘅身份認知,亦必然會存在違和感。但由於『身份借貸』只屬短期合約,影響唔會太大。」

聽得一頭霧水,但無論如何,芊柔身為第一層,是無法借用人類身份的了。

我續道:「你哋係心甘情願,捨棄作為人類嘅一切為『公司』獻身?遺忘過往嘅一切經歷,只能不斷往前走,咁樣嘅存在形式又有乜價值——」

「價值。」12號喝光橙樂,手中的玻璃杯突然丟下,碎成滿地的玻璃,嚇得秋叔像「Scoopy-Doo」般彈起,「FTY,人類嘅記憶又有何價值呢?嗝。」

「……作為存在過喺世界嘅憑證。」我保持鎮定。

「『存在』本身又有咩價值呢?」

「……存在係感受世界嘅前提,當然有價值。」

「某個人類對世界嘅感受——嗝——對世界有咩價值呢?」12號手中竟然手握玻璃杯的菱形碎片,明明他從沒撿拾,「但你冇估錯,人類嘅記憶對世界係有價值。」

我被他弄得頭昏腦脹。

「世界嘅運作需要記憶,而人類係記憶嘅容器,呢個就係人類存在嘅價值。」

什……麼……竟然把人類當作……

「不過,容器總有失衡嘅周期。所以,具備特定特質嘅人類,會脫變為管理『容器』嘅司憶者,維持世界平衡,使用手段就係『記憶借貸』。」
多謝留言、正皮嘅巴絲繼續歡迎留言討論劇情!

如果你喜歡呢個故事,希望你將故事分享出去,讓阿夢嘅文字給更多人看到

9月7日加更目標
(1)【連登Post】正皮數達 150
(2)【Penana本故】喜歡數達 800(連結:https://www.penana.com/story/109261
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1225 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

好經典好出色嘅角色
當然,因為阿夢嘅初心一直都係咁
一抽生鏽鎖匙究竟可以點用
12號無啦啦畀鎖匙天宇,有乜嘢目的呢?
有乜嘢地方可以用到鎖匙呢
例如,你可以喺『觀察期』期間提出『延遲還款』。不過延遲繳交利息,自然會有高昂代價,所以公司唔建議喔。

呢度肯定有啲嘢遲啲FTY 就要交利息忘記曬所有人
點解絲打覺得天宇要延遲還款
夾萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞