【痴𠹌線公司】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》

1001 回覆
171 Like 11 Dislike
某人在呼喊我。

我發著愣,直到被什麼激烈砸打,痛楚迫使我恢復神智。

我瞧著手抓貝雷帽的芊柔,她以外披的冷衫遮蓋口鼻,一臉不忿:「終於肯清醒返喇?」

「……」我只管失語。

「本小姐見你體驗完『未來記憶』,企喺原地發呆,一啲反應都冇!我好唔容易先帶到你返呢度呀!」

有這樣的事嗎,我可沒有印象……

芊柔把貝雷帽戴上:「哼!你意志有冇咁脆弱呀,只係體驗一次『未來記憶』就已經神智不清……」

我遲緩地掃視周遭,確認自己身處現實世界的「分行」,店內只有我倆。

芊柔瞄著我:「你右手做乜呀?」

我驚覺右手在劇烈發抖,青筋暴現。老毛病又發作了,但觸發的原因是……

程雨奈。

「程雨奈死咗……」我喘著氣,心有餘悸,「佢訓喺草地……捲縮成一團……成塊草地都係血……佢……佢……」

芊柔毫無安慰我的打算,冷酷地分析起來:「頭先你喺『憶界』腳步太快,我完全跟唔上。你進入咗乜嘢人嘅記憶呀?」

「我都唔知,只係猜測對方係個女仔,我起初仲以為係程雨奈,點知……」

我把體驗記憶的過程娓娓道來。

她聽罷沉思片刻:「嗰個男人,聽落真係有啲奇怪。你有冇頭緒?」

「冇。」

「非常好。我諗,你係進入咗一個路人嘅『未來記憶』。始終地點係校園,有路人身處現場都唔奇,而可能佢只係咁啱目擊到程雨奈死亡嘅一刻。」

「但佢行近程雨奈,開口講嘢……」

「你想像吓,當一個路人發現有人重傷會點?佢行近傷者了解情況,開口詢問傷者有冇事,以便進行急救或求援,係好正常。」

這些我固然清楚,我可是考了急救牌的。

「但係佢行近程雨奈之後,『未來記憶』就變得好模糊,斷斷續續……我睇唔清楚嘢,亦聽唔到佢開口講乜,之後……『未來記憶』就中止咗。」

那種模糊感,宛若電視訊號故障時的「雪花」。

芊柔不慌不忙:「咳咳……係『心靈距離』導致。若果『未來記憶』出現模糊化,就證明你同當事人嘅『心靈距離』唔夠近,降低咗『未來記憶』嘅清晰度。」

是這樣嗎,所以我只是錯誤進入了一位路人的「未來記憶」中嗎……

「咁你有冇目擊到,程雨奈係點樣死㗎?點解程雨奈會無緣無故喺草地出現?」

我百思不得其解,直到記起「未來記憶」中,草地突如其來的巨響。

「嘭。」

那聽起來,就像——

高處墜落。

草地側旁,就是李煘徐樓。

偶然之間,我想起了什麼,手往口袋亂竄。

「做咩?」芊柔皺眉。

我掏出口袋裏的那東西,頓感毛骨悚然。

「我諗,程雨奈……係從高處墮下而死嘅。

而從高處掉下嘅原因,可能係……

自殺。」

我捏著手中的照片,寒毛卓豎。

那是今天程雨奈送我,從高處往下拍攝的校園風景照。

照片正中央,正是李煘徐樓對開的草地。

照片背後,以「3110」開頭的8位數字,究竟是什麼意思?

等陣11點加更,巴絲唔好走開!
鍾意故事嘅記得正皮、多多留言,畀阿夢知道有人追緊

究竟講乜
解謎遊戲開始
到底程雨奈畀凡天宇張相,想表達咩呢?
等陣加更,會有更多重要資訊
究竟上咗邊個身
想像吓凡天宇當下有幾衝擊,以為自己係程雨奈,但竟然親眼望到程雨奈訓自己眼前......

《第10話:以「3110」開頭的8位數字》

[69] 只是恐懼失去,才會選擇主動割捨。

[2021年10月31日]

上午10時55分。

我推開防煙門,踏進李煘徐樓的天台。

無垠的蔚藍映入眼簾。溫度回暖些許,但忌冷的我還是如常穿起軍綠色大衣——這是我的Dress Code。

李煘徐樓位處半山校園,頂層是12樓,再往上就是天台。天台位處語大校園最高點,足以飽覽環山及向霧港的360度美景。天台是觀景熱點,曾開放予師生自由活動,亦成了天文學會的觀星聖地。Wiki更告訴我,李煘徐樓天台由於位處較高位置,是全校唯一觀賞到都會區煙花匯演的地方。

雖然自從今年暑假的企跳事件後,語大宣布封鎖天台,但根據L蒐集的資料,封鎖只是名義上而已。

「語大只係名義上將天台列為禁區,凡被發現違規闖入嘅學生會被告誡之類。據我所知,規矩執行得一啲都唔嚴謹。技術上任何人都可以出入天台。」Wiki曾這樣跟我說明,他果然是Wiki,對校園設施可謂瞭如指掌。

我在天台左顧右盼,不久就找到她。

天台被欄杆圍繞,正如Wiki說過,欄杆的確無法以「安全」來形容。高度只有1米多一點,看起來殘舊脆弱,彷彿一推就爛似的。21世紀了,怎麼還會有這種離譜的設計?

她坐在欄杆之上,背對我面朝向霧港,手執《挪威的森林》端詳書頁,似乎並未察覺我的到來。

此情此景,已非「很不安全」足以形容。

我吞著口水,邁步時如履薄冰──

她遽然把小說闔起,轉過頭朝我回眸,靜默幾秒。

「同學,宜家係上堂時間,點解你會離開課室?」她的「幽靈公主式」兇相,儼如活躍期的富士山。你會以為她在發怒,然而我不肯定,因為她平時都是這副神情的。

我停下腳步:「咁妳都走緊堂啦。」

「我一早向Professor Mo告咗假。點解你嚟搵我?」

程雨奈,妳到底在期待怎樣的答案?要我坦率回答嗎?說是體驗過「未來記憶」後,擔心妳今天會在此跳樓自殺,所以要來阻止?

我必須非常謹慎回答,她可是坐在天台邊緣,若然情緒波動,不知會幹出什麼事來……

我苦思良久,捏緊拳頭。

「係妳約我嚟嘅,我只不過係赴約。」

「點解?」程雨奈回過頭去,輕敲著大腿上《挪威的森林》的書皮,噠、噠。

似乎每當她認真思忖,手指就會作此小動作。

我掏出那張照片:「張相底部嘅數字『311011XY』,其實係指緊一個時間,即係10月31日,上午11點XY分,係咪?」

她沒回應。

我亦步亦趨走近她:「張相嘅景物,遠處係向霧港,近處係草地、停車場、水池。比對距離、方位、角度,可以推斷張相係喺李煘徐樓天台影嘅。更準確而言,張相係喺妳目前嘅位置往下影嘅。」

我在程雨奈2步前停下:「妳畀呢張相我,係傳達緊一個訊息,就係10月31日嘅上午11點XY分,妳會喺李煘徐樓天台。目的,就係提示我嚟搵妳。」

程雨奈停止敲打書皮,凝視著海。

「錯。」

什麼。

「同學,你冇回答我嘅問題。

我係問,點解你嚟搵我。」

我尚未反應過來,程雨奈遽然彎身向前!

她幹什麼?難不成她……真的打算跳下去吧?!快快快來不及了!必須做點什麼!

千鈞一髮之間,我一個箭步衝前,往她猛地伸手!

……

……

「嘭!」
「同學,你……」

「……」

「你頭先以為我想做乜?跳落去?」

我輕撫腫痛的手臂,扶著欄杆眺望遠方,一聲不吭。

儘管不想承認,但我100%搞錯了。太蠢了。

她剛才不是要跳下去,而是要從欄杆折返地面而已。是我先入為主,沒注意到欄杆前其實有充裕空間。在她安全落地之際,我已經立刻煞停,手臂卻還是撞上欄杆。

然而,即使這次是我誤會了,卻不代表程雨奈並無自殺打算。

在原定未來,程雨奈很可能是從高處墮下致死的,所以她跳樓自殺的可能性絕對很大。自從體驗過「未來記憶」後,我就抱持這個猜測。

但若然她要自殺,動機是什麼?

另外,程雨奈拒絕向我解釋,「311011XY」是什麼意思。

「因為我未有辦法完全相信你。」她拒絕我時這樣解釋,使我介懷不已。

無論如何,若然程雨奈原定是自殺而死,那麼拯救方法就是令她打消輕生的念頭。因此我製訂了以下行動。

就是與程雨奈建立關係,取得她的信任。

行動具有兩個戰略意義:

一,進一步瞭解她,若然她真的準備自殺,就嘗試找出背後的動機。

二,縮短與程雨奈的心靈距離至66.66666666以下,提高我體驗她的「未來記憶」的清晰度,方便我蒐集與她死因相關的關鍵資訊。芊柔會定期向我匯報心靈距離的數據,而我則想方設法縮短它。

「唓,講到尾,即係溝女啦。」

當時芊柔聽完我的計劃後,這樣吐槽,還滿嘴雪糕筒碎。

笨蛋,兩者分別可大了。建立關係……怎會等於追求她!誰會追求想殺死自己的女生!

無論如何,既然下定決心要這樣做,只好硬著頭皮了。

「……妳冇事就好喇。」我凝望湛藍的海,迴避她的目光。

我倆的沉默,伴隨著周遭斑鳩的叫囂。語大的獎學金、宿位、假期不多,偏偏斑鳩最多,據聞數量比學生還要多。有人說牠們是語大吉祥物,然而24小時連續叫個不停煩死了,幸好我沒有住宿。

「做乜鳩……做乜鳩……」斑鳩的「鼓咕咕」在我耳中,聽起來真像粗言。

我突然想起胡芊柔的那番話,她提及的「爆粗雀仔」難道就是指這些斑鳩?那傢伙還真是無聊——

程雨奈以書角戳我的背──很癢。

「根據點名紀錄,如果你今堂再缺席,出席率就會唔合格。」

「……係。」

「你不惜冒住重讀嘅風險嚟天台,就係以防我會跳樓,要阻止我?」

「所以我係個白癡。」

「點解?」

「想救妳嘅都係白癡。」

程雨奈默不作聲,她的沉默每次都彷如隔世。

然後,她又用書角戳我的背。

我回眸,看她從脹鼓鼓的大衣中,掏出兩個紙袋裝冬甩,並把其中一個遞給我。

「呢個係……」我大惑不解。

「冬甩。」

親愛的助教,這種程度的常識我還是知道的。

「喺天台食午餐,係語大優良傳統嚟。」程雨奈把馬尾撥到肩後,搬出高年級生的說教語氣,我猜那85%是胡扯的。這傢伙竟然把冬甩當正餐?難道跟芊柔一樣,又是瘋狂迷戀某種甜食的瘋子嗎?

「……個餡係咩?唔係芥末苦瓜青檸啩。」我憶起「Hell of Greenness」,心有餘悸。

程雨奈輕輕搖頭:「今次係黃色嘅。」

Hell of Yellowness?!有什麼餡料是黃色的呢……等等。

我如坐針氈:「……粟……粟……粟米?」

「……邊個會將咁噁心嘅嘢,塞入冬甩入面?」她一臉嫌棄。

「吓?」我一時沒反應過來。

「加粟米入去?簡直係對麵粉嘅羞辱。」

……竟跟我一樣看清粟米邪惡的本質?!簡直是天使!好感度驟增10000%!

「好彩你唔係男仔。」我幾乎喜極而泣。

「點解?」

「據聞唔食粟米嘅男人,95%嗰度特別細。」

足足10秒的Deadair。

為免尷尬淹沒整個校園,我接過她的冬甩並大咬一口。反正今天還未吃早餐,正好餓了。

內餡原來是檸檬吉士。沒有粟米。感恩。

「個冬甩邊度買嘅?」

「自己整。宿舍有材料。」

我頗感詫異:「估唔到呢個冬甩,同埋『Hell of Greenness』,係出自同一位大師之手……」

「……個紙杯蛋糕有冇咁差。」她皺眉。

「總比過期15年嘅粟米批好少少。」

她聽罷,扶著欄杆看海,沉默幾秒。

似乎頗受打擊。
今日加更完成,125正皮再加更!
希望巴絲繼續正皮、留言,等我知道有人睇緊

究竟程雨奈喺未來點解會墮樓呢?
究竟程雨奈喺天台做咩呢?
究竟程雨奈張相嘅號碼係乜嘢意思呢?
聽晚10點繼續!

8月30日加更目標
(1)【連登Post】正皮數達 125
(2)【Penana本故】喜歡數達 600(連結:https://www.penana.com/story/109261
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1200 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

人氣角色投票(第一輪)結果出爐!

暫時女角色係芊柔領先,
男角色就天宇、Wiki同票

阿夢喺故事每一個階段都會搞一次投票,追蹤角色嘅人氣變化,希望下次大家繼續支持!
男主最後會唔會發現自己就係凶手
HomeLess巴係咪睇到乜嘢跡象,
得出咁驚人嘅推測
大衣Dress Code

自編自導自演
巴打好細心
如果係凡天宇做兇手,然後佢宜家要救對方,勁癲
嗰個神秘大衣人,究竟係邊個嚟呢,係咪就係兇手?
雨奈bb越嚟越正了
點解鐵拳巴打咁講

雖然阿夢都覺得我家雨奈,完全唔笑咁樣,幾得意
因為佢粒聲唔出畀咗個冬甩天宇,成件事好得意
其中一個原因係,雨奈感覺到天宇心情唔好,想用冬甩cheer up佢

最搞笑係佢唔會轉彎抹角,天宇問佢呢個係乜(意思係點解要無啦啦畀嘢我食?),佢直接答係「冬甩」,好似覺得天宇真係會唔知咁
所以咪好可愛

好似嗰啲不諳世事大小姐咁
巴打睇落去,就會發現,雨奈表面冷酷,其實內裏亦有好溫柔好善良嘅一面

我自己寫嘅時候,係覺得佢好似隻特立獨行嘅貓
唔使睇落去我都feel到佢溫柔善良
雨奈圈粉成功

佢只係內向,唔鍾意社交嘅女仔,內心其實好強大,到後面就知
最鍾意哩種女仔
雖然雨奈呢種女仔,初頭未必有芊柔咁有親和力,但隨住佢同主角相處,希望大家都有發現佢嘅魅力
新讀者

老實說
兩位女主角都好正

湖芊柔口硬心軟
一軟果下就很0傲100%嬌feel

點解呢個世界有d咁可愛嘅生物

程雨奈係心防重
不過佢肯放低心防就有好大反差萌
冷酷姐姐變做溫柔姐姐

而我個人就推程雨奈
太對胃口了
試諗前後果個差別
點抵抗到

但係都想知有冇得2個要晒
雖然鳩估到芊柔會點比作者虐
多謝佐面佑倉巴打咁鍾意佢哋

畀人感覺,芊柔係渴求關心嘅人,然後又因為某啲原因會築起心牆,但當心牆卸下就會徹底展露脆弱嘅一面

雨奈嘅冷酷同溫柔,到底點解會有反差咁強嘅特質並存,後面Chapters會解釋,相信會更令你喜歡佢

至於會唔會虐角色,巴打不妨睇吓我舊故,然後就會發現呢位作者呢方面紀錄比較惡劣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞