【痴𠹌線公司】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》

1001 回覆
171 Like 11 Dislike
開始燒腦
深夜時分,「分行」內,我倆坐在桌旁。

「分行」跟我第一次來訪時差不多,不過要整齊得多。正中央的櫃員機頂上的唱片機,正播放著張國榮的《有心人》,又是兒時被父親強逼重複聽的經典老曲。

「對合約有冇疑問呀?」芊柔隨手挪來一個雪糕筒。我懷疑她是否有另一個胃用作消化雪糕筒的。

我端詳著合約,合約開首列出《記憶信貸規條》:

一、【借還】

公司在「特定期限」內向客戶借出特定「未來記憶」,之後收回特定「過去記憶」。

二、【預示】

公司可向客戶透露「重大事故」畫面。

三、【價值】

特定「過去記憶」的價值不能低於特定「未來記憶」。

四、【心距】

客戶體驗的「未來記憶」清晰度,視乎其與記憶擁有人的「心靈距離」。

五、【時限】

使用「未來記憶」次數不限,每次時限為5分鐘,每次只可體驗1位人類之記憶。

六、【觀察】

「特定期限」後,公司會收回客戶以外人類的特定「過去記憶」,客戶擁有7天「觀察期」保留記憶並提出追加條款。

七、【保障】

「觀察期」完結前,客戶不會被收回任何「過去記憶」。

八、【見證】

立約及追加條款期間,司憶者及客戶位置必須相同。

九、【保密】

交易完成後,人類的交易相關記憶將被收回。

十、【保證】

如果「特定期限」內沒有達成「交易目標」,公司不會收回「利息」。

「記憶信貸規條」,芊柔兩週前給我看過一遍,當時我並沒詳細看。

芊柔罕有地甚有耐性,逐一跟我就規條作了仔細解說。由於已經歷過一遍記憶借貸,我已能理解大部分規條,唯獨是那個【心距】規條。

「【心距】規條即係咩……」

芊柔以雪糕筒托起下巴,在苦思如何說明。

「咳咳……根據合約,你借用嘅係2021年12月31日23:55至2022年1月1日00:00,喺李煘徐樓範圍嘅『未來記憶』。換句話說,你喺特定期限之前,可以重複體驗呢5分鐘內,任何喺李煘徐樓範圍出現嘅人類嘅記憶。」

「……原來係任何人類都得?」我不禁一愣,我還以為只能選取特定一個人的「未來記憶」來體驗。

「雖然人選不限,但體驗嘅『清晰度』有限。你能夠體驗嘅『未來記憶』有幾清晰,視乎你同當事人嘅『心靈距離』。」芊柔咬一口雪糕筒。

「『心靈距離』?」我大惑不解,這絕非人類社會的用詞。

「可理解為『人與人之間心理上親近嘅程度』。兩人心靈距離越近,代表越親近對方,越將對方視為重要嘅存在。」

「明白。所以若果我體驗一位陌生人嘅記憶,所體驗到嘅記憶就會模糊不清?」

「可以咁講。」

「咁若果我體驗程雨奈嘅記憶,段記憶會唔會清晰?」

芊柔曖昧一笑:「咁就好睇你哋嘅關係有幾親近。若果你想體驗程雨奈最清晰嘅記憶,就要諗辦法拉近你哋之間嘅心靈距離。」

怎麼聽起來,那麼像校園戀愛遊戲裏的「好感度」之類的……

「點先做到?」

「咩呀,你咪追緊程雨奈囉。」芊柔把雪糕筒尖吞下,吸吮指頭,一臉幸福的模樣。

「乜鬼呀?」

「仲約到佢食甜品,『心靈距離』肯定拉近唔少啦。」

「妳100%誤會曬!」

芊柔狡笑:「你又唔需要太擔心喎,體驗一次你就會明白『記憶借貸』嘅原理。」

芊柔又跟我重複一次合約的詳情。

客戶姓名:凡天宇

交易類型:記憶借貸

交易目標:阻止程雨奈於特定期限前死亡

特定期限:1/1/2022

特定「未來記憶」:31/12/2021 23:55 - 1/1/2022 00:00,李煘徐樓範圍
芊柔再三向我確認,程雨奈是在當天於李煘徐樓範圍死亡的。

那就是說,死亡地點是在週一日研課的上課地點附近。

「芊柔,當一段記憶被收回,對世界真係唔會有禍害?」

「有利定有害,好主觀㗎姐。」

「真係唔會傷害到其他人?譬如佢哋嘅身心?」

「唔……若然記憶被收回,導致某啲人忘記對自己而言非常重要嘅人,有機會產生『記憶缺失症』,損害身心。」

「……即係會點?」

「多數係精神創傷啦,或者會有心悸嘅情況,」芊柔指著自己的左胸,「畢竟,心臟係人類記憶嘅容器啊。」

「即係,如果我同嗰個女仔嘅相關記憶被收回,我哋兩個都可能會受傷?」

「唔排除,不過機會好微嘅,通常精神健康嘅人類,都唔會出現『記憶缺失症』。」

「……我真係要交出同嗰個女仔嘅記憶作為利息?冇其他選擇?」

「剩係今日,你都已經問咗我5次喇。」芊柔唉聲嘆氣,「根據【價值】規條,利息價值唔能夠低於借取嘅『未來記憶』。『公司』指定咗,你只有呢段記憶合資格作為今次交易嘅『利息』。」

我俯視著滿手冷汗。

付出利息後,我和她會忘記對方,全世界不會記起我倆曾有任何關係。

「你咁猶豫嘅,嗰條女有冇對你咁重要呀?」芊柔懊惱地問道。

「……」

芊柔看我一臉凝重,識趣地道:「唉,人類真係吖。如果冇咩問題就——」

「好重要。」我緩緩說著,「佢係游海琳,我嘅青梅竹馬。」

說出這番話,比預期中還要費勁。

「……哦……即係嗰個乜鬼琳,就係你嘅前度啦。」芊柔隨口道。

「……乜鬼前度呀?!我哋唔係咁樣嘅……」

「仲否認。」芊柔笑道。

我懶得駁斥,恢復正經:「其實妳上次嘅說話,我有認真聽。」

「你哋啲人類就係咁戇居!依賴咗某個人,一失去咗佢就喊呼喊忽,永遠剩係識得沉溺喺記憶之中!」

芊柔看著我,不聲不吭。

「妳講得啱,我同游海琳已經斷絕咗關係。」我冷靜地道,「但係我唔想忘記佢。」

「點解咁痛苦都唔想忘記?」

「游海琳喺我生命之中,劃下咗深刻嘅軌跡。我嘅生命,有一部分係由佢相關嘅記憶構成。如果失去咗佢,等於一部分嘅自己會死去。」

芊柔不語。

「所以,交易要付出嘅利息好昂貴,但係……

若然因為過去,就放棄拯救眼前嘅人,

我始終冇辦法原諒自己。

我要進行『記憶借貸』。

我要拯救程雨奈。」

芊柔接過合約,靜默片刻,伸了個懶腰。

「唉——真係冇你辦法,本來仲奢望放吓Annual Leave。業績太好果然係煩惱啊……」

「明明係妳渴望達成交易。」我無奈地攤開兩手,其實她若無法達成這筆交易,隨時要被「退休」了吧?

「所以,我係咪要攞支筆簽約——」

「唔係咁樣簽。」

她右手食指指向我左胸口。

「你做乜……」

「簽約手續。」她簡約地道。

此時,我胸口的心臟位置,綻出藍色螢光。

「……妳做……乜?」

「我喺你心臟刻寫緊合約條文。」

「……咁點……點解我胸口會發光?」

「我哋叫佢做『記憶體』,人類嘅心臟就係『記憶體』嘅容器。」芊柔道。

記憶體?不是電腦用語嗎?

「你可以理解為人類嘅記憶。」她補充。

「……記憶有實體?」我難以置信,想起「燈塔」裏的那些星星般的發光物,它們都是記憶體。

「我哋可以將記憶轉換成可視嘅形態。司憶者以記憶體作為能量,執行各種工作。簽約完成。」

芊柔放下手,湊近我抖動小鼻,像隻調皮小狗:「你真係成身都係茶味。」

「所以?」

「既然簽咗約,咁本小姐以後係咪要叫你『老細』?」

「吓。」我被殺個措手不及,打了個冷震,「妳想Cosplay夜總會啲小姐啊?原來妳好呢味?」

「夜你個頭,咪同你講咗囉,你唔食粟米㗎嘛,所以嗰度咪『細』囉。」

我一愣,瞬即感到被冒犯:「咪癲拉。」

她把貝雷帽戴好,兩手擺至背後交握,身子傾前——我發現這是她的招牌動作。

然後,她朝我綻露溫存的笑容。

甜溜溜而帶有酸意,宛若蘋果味雪糕。

那股熟悉感再次湧現。

我到底是怎麼了。

我的靈魂被攝住之際,她語氣曖昧地道:

「老——細——出發囉。」

我聽得臉紅耳熱,滿身雞皮疙瘩。這傢伙完全沒把話聽進去!

跟活力過剩的她夥拍,大概會是某個噩夢的開始……

無論如何。

為拯救未來逝去的她,我成了記憶信貸的客戶。

-【一、立約篇】完-

歡樂時光過得真係快,《立約篇》連載完畢
聽晚10點直接啟動《未來記憶篇》!
希望大家繼續踴躍留言,一齊討論劇情

8月28日加更目標
(1)【連登Post】正皮數達 125
(2)【Penana本故】喜歡數達 350
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1175 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

另外先負責任講聲若果聽日達到加更目標,加更將延後更新,因為阿夢聽晚10點半會同理想巴開IG Live

過去一直好少與巴絲見面嘅機會,希望今次會見到大家,有咩想問我哋嘅(譬如關於新故舊故啊作者啊嘅任何嘢)、想同我哋一齊傾嘅,可以到IG或者喺度話我知,到時IG Live留言提出亦可希望到時見到你哋
感謝今日子絲打成日推po
點睇劇情
終於!新章節突入
《立約篇》完結了

有冇咩感想,可以話畀我知
懸疑元素會加重好多
但感情線會繼續發展
凌晨一推
點解絲打咁講
天宇芊柔嘅相處方式的確比較冇距離感,同天宇雨奈/其他角色嘅關係好唔同
佢哋接下來有更多趣事發生,敬請期待
Penana 350喜歡達成,多謝支持

好似之前所講,因為今晚10點半同理想巴IG live,如有加更會延遲嘅

因為節目調動關係,今晚嘅加更會順延至聽晚11點,多謝各位。

今晚睇完文,記得嚟IG join我哋live,一齊傾/聽我哋9up啊
IG人氣角色投票(第一輪)開始喇!
大家快啲去投選你最喜愛男女角色!

IG:utopian_hunter

互串但又莫名其妙地有啲默契咁
雖然佢哋成日鬥嘴但其實幾啱傾
希望你哋鍾意,無論係邊一位角色
隱約feel到最後凡天宇應該會為咗某樣嘢(可能係第一次救咗程雨奈都冇用,之後再出事)放棄同湖芊柔嘅回憶,唔記得咗湖芊柔

湖芊柔都因為被洗腦而忘記凡天宇,最後兩個見面都唔認得對方
芊柔同秋叔係咪有啲咩關係
咁悲觀

但首先要天宇及芊柔建立咗好深刻嘅關係,

然後再失去先會顯得呢件事沉重
夢巴都擺明之後會不斷寫佢哋感情線
我剩係知芊柔似乎好怕狗狗

天宇同好多角色嘅關係都會寫嘅

包括雨奈、芊柔、Wiki、哈士奇、12號、粟米、粟米、粟米……
有冇巴絲喺度,打算早啲出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞