【痴𠹌線公司】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》

1001 回覆
171 Like 11 Dislike
「……冇可能㗎,佢今日上堂仲好哋哋……佢係幾時……死?」

「2021年12月31日,23:59,即係除夕前一刻。距離今日尚餘51日。」12號的回答乾脆俐落。

「……死因係?」

「你冇權知。」

這怎可能發生?

芊柔盯著我:「你只要使用『記憶借貸』,借取程雨奈死亡之前喺案發現場嘅『未來記憶』,你就有更大機率搵出佢嘅死因,從而改變未來——」

「拯救程雨奈,阻止佢死。」我陷入苦思,「但如果我接受交易,需要付出乜嘢代價?」

芊柔認真起來:「咳咳……根據【價值】規條,你要付出嘅『過去記憶』價值唔能夠低於借取嘅『未來記憶』。『公司』會為閣下嘅『過去記憶』進行估值,計算出你要付出邊一段作為利息。」

「連記憶都有價值之分?咁點判斷?」

「計算方法複雜,你即管粗略理解為,客戶對於嗰段記憶嘅重視程度。」

「咁今次,我要付出邊一段『過去記憶』作為利息?」

芊柔回答後,我內心一直往下沉。

我要付出的利息,是與那個女孩相關的記憶。

我沉默半分鐘,然後搖頭。

「我拒絕交易。」

芊柔皺一皺眉,12號停止把玩鑰匙圈。

我站起身,手拿筆記本步向大門。

「點解唔願意付出呢段利息?」身後傳來芊柔的質問。

我停下腳步:「我唔可以忘記嗰個女仔。」

「就算要睇住程雨奈死,你都無動於衷?」

「嗰個女仔係我最重要嘅人。」

「哈,人類真係搞笑。」芊柔冷笑道,「公司資料顯示,嗰條女已經同你斷絕來往,你仲保留段記憶做乜?」

我捏緊拳頭,因為她說的多少是事實。

芊柔的語氣輕佻:「既然呢段記憶只會令你痛苦,你接受交易嘅話唔單只救到程雨奈,仲可以消除埋你嘅痛苦,咁樣唔係一舉兩得?」

我拉開店門,店外的光線刺眼。

「人類,已逝去嘅,真係重要得過眼前?」

12號漠不關己的語氣,使我無名火起,轉身瞪著他。

「正太,你憑咩咁講?你經歷過啲乜?」

12號挪來新一杯橙樂,死氣沉沉的雙眸泛起異采。

「人類——嗝——有趣。

我哋好快再會。

你一定會後悔,當下所作嘅決定。」

他啜喝一口橙樂,笑得十分燦爛。

個個司憶姐都咁毒舌嘅
每晚10點出文(約3000字)
為答謝你哋,每晚11點前達成以下任何1個目標,當晚11點加一更!

8月23日加更目標
(1)【連登Post】正皮數達 75
(2)【Penana本故】喜歡數達 200
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1150 - [IG:utopian_hunter]
-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

鍾意嘅記得正皮、留言、分享,等阿夢知道有人睇緊

Penana同步連載,如果你願意幫忙入去撳「喜歡」、「書籤」,阿夢會好好好感謝你❤️
⬇  ⬇  ⬇  ⬇  ⬇
https://www.penana.com/story/109261

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

[/quote]
連續3日加更喇超多文!

只要75正皮,聽晚都會加更!多謝巴絲支持
記憶信貸班友(包括柴犬)全部都針對凡天宇
諗起都非常刺激
冇限次數,咁咪可以瘋狂進入
睇到後面就會知道,瘋狂進入係會有後果的
會大肚
唔……記憶借貸,應該就冇呢個副作用嘅

penana #13#14重複咗?
原來第3話重複po咗兩次同一段,導致加更上半部失蹤咗

即刻補返加更上半段畀大家為方便大家睇,會成篇加更一次過重po

什麼?

芊柔又從某處端來新的雪糕筒:「你喺今朝,借用咗今日11:39至11:44喺272A巴士站附近嘅『未來記憶』。你搭巴士期間,12號帶你體驗咗自己原定會經歷嘅記憶。」

「妳講乜……我邊度有借咩記憶呀……咦?」我恍然大悟,「我發咗個夢,睇到未來嗰個雪櫃跌落嚟嘅片段,砸斷咗我隻左腳。」

「嗰個唔係夢,而係你睡夢期間,12號使用司憶者權限,帶咗你入『憶界』。」

「乜界話……」

芊柔咬著雪糕筒邊:「咳咳……係一個存放人類唔同時空嘅記憶嘅空間。你不妨想象成一個另一維度嘅異世界。『憶界』入面物理狀態同現實世界相符,只係一切事物嘅色調類近人類理解嘅藍色。」

我想起了,由各種藍色組成的夢境。

「即係我喺巴士訓覺期間,入咗嗰個咩『憶界』,睇到自己俾雪櫃砸斷隻左腳嘅『未來記憶』……但係點解我喺現實中,冇俾雪櫃砸中?」

芊柔娓娓道來:「因為你體驗嘅係『未來記憶』,而『未來記憶』係無法計算『人類進行記憶借貸』嘅因素,原定未來嘅你根本冇進行過『記憶借貸』,自然唔知道會俾雪櫃砸中。」

「所以我體驗咗『未來記憶』之後,改變咗未來?」

芊柔把雪糕筒從口拔出,一臉訝異:「原來閣下有腦。」

到底哪裏得罪妳了?

12號把玩著鑰匙:「改變未來——嗝——就係『記憶借貸』最大嘅價值。預知原版嘅未來,從而改編出另一個自己更想要嘅。」

若他們所言屬實,這間公司正在提供非常不得了的服務,簡直超乎人類想象!

我盯著12號:「你今日之所以跟住我,就係要提供『記憶借貸』服務畀我?你哋有咩能力做到?」

芊柔豎起右手食指:「司憶者係進入『憶界』嘅鎖匙。12號係『高層司憶者』,只需要以右手食指觸碰客戶胸口心臟位置,就能夠帶客戶去『憶界』,體驗借取嘅『未來記憶』。」

我瞄了眼12號的右拳,巴士的濃妝OL說男孩曾用拳頭觸碰我胸口,難道是因為他沒有食指的關係?

我問12號:「咁你喺我上堂期間出現做乜?」

「觀察你付出『利息』嘅情況。」芊柔代12號回答,「根據【借還】規條,公司會收回與客戶高度相關嘅特定『過去記憶』。」

「吓,我付出咗咩利息?」

「公司將上星期一10月4日,8:30至9:00喺李煘徐樓Lecture Hall 1課堂嘅『過去記憶』,從人類世界『收回』咗。」芊柔不假思索,「『收回』嘅意思,即係從人類世界攞走嗰段記憶。」

「但係,我宜家仲記得嗰時嘅嘢喎。佛地摩推跌咗道門,哈士奇試圖說服我同Wiki比賽踩單車,輸咗罰食嗰個亞洲汁飯……」

「因為根據【觀察】規條,『公司』收回利息之後,全世界唯獨客戶可以保留嗰段記憶7日,呢段時間我哋稱之為『觀察期』。」

「即係呢一刻,全世界得返我一個記得嗰半個鐘,班房內發生嘅事?」

「冇錯。7日後,你嘅呢段記憶都會被『公司』收回,交易就會完成。」

「呢段記憶會喪失幾耐?」

12號打了個呵欠,回答斬釘截鐵。

「永遠。」

「唔……都有例外情況嘅。」芊柔道,「根據公司紀錄,記憶狀態反常嘅人類,例如記憶錯亂、失憶痴呆者,被收回記憶後可能會出現『記憶殘留』嘅現象,佢哋仲會短暫記得原版嘅記憶,但記憶會出現碎片化。」

「……記憶殘留……」

「同埋,被收回記憶嘅只限人類,其他動物仲會保留到原版記憶。」

由於他倆的解說非常清晰,我很快就明白所謂『記憶借貸』的運作模式了,同時亦壓抑不住鬱悶。

「你哋憑咩擅自奪走我嘅記憶?」

12號的回答出乎意料。

「交易得到你嘅批准——嗝——當時你回答話『好』。」12號以拳頭揉眼。

當時,12號真的問了我一兩句話,我以為他是賣旗的小學生,想也沒想就回答了「好」,想不到竟是這樣一回事……我太大意了!

「你咪當交『智商稅』囉。都話隻狗醒目過你。1305倍。」芊柔對我扮鬼臉,早知讓她墮地好了!

不過,一切謎團總算迎刃而解。儘管他們的說法荒誕,卻合理解釋了當下的謎團。等等,倘若是這樣的話……

我目瞪口呆:「所以,程雨奈佢……」

芊柔笑道:「程雨奈,喺原定未來會死呀。」

「……冇可能㗎,佢今日上堂仲好哋哋……佢係幾時……死?」

「2021年12月31日,23:59,即係除夕前一刻。距離今日尚餘51日。」12號的回答乾脆俐落。

「……死因係?」

「你冇權知。」

這怎可能發生?

芊柔盯著我:「你只要使用『記憶借貸』,借取程雨奈死亡之前喺案發現場嘅『未來記憶』,你就有更大機率搵出佢嘅死因,從而改變未來——」

「拯救程雨奈,阻止佢死。」我陷入苦思,「但如果我接受交易,需要付出乜嘢代價?」

芊柔認真起來:「咳咳……根據【價值】規條,你要付出嘅『過去記憶』價值唔能夠低於借取嘅『未來記憶』。『公司』會為閣下嘅『過去記憶』進行估值,計算出你要付出邊一段作為利息。」

「連記憶都有價值之分?咁點判斷?」

「計算方法複雜,你即管粗略理解為,客戶對於嗰段記憶嘅重視程度。」

「咁今次,我要付出邊一段『過去記憶』作為利息?」

芊柔回答後,我內心一直往下沉。

我要付出的利息,是與那個女孩相關的記憶。

我沉默半分鐘,然後搖頭。

「我拒絕交易。」

芊柔皺一皺眉,12號停止把玩鑰匙圈。

我站起身,手拿筆記本步向大門。

「點解唔願意付出呢段利息?」身後傳來芊柔的質問。

我停下腳步:「我唔可以忘記嗰個女仔。」

「就算要睇住程雨奈死,你都無動於衷?」

「嗰個女仔係我最重要嘅人。」

「哈,人類真係搞笑。」芊柔冷笑道,「公司資料顯示,嗰條女已經同你斷絕來往,你仲保留段記憶做乜?」

我捏緊拳頭,因為她說的多少是事實。

芊柔的語氣輕佻:「既然呢段記憶只會令你痛苦,你接受交易嘅話唔單只救到程雨奈,仲可以消除埋你嘅痛苦,咁樣唔係一舉兩得?」

我拉開店門,店外的光線刺眼。

「人類,已逝去嘅,真係重要得過眼前?」

12號漠不關己的語氣,使我無名火起,轉身瞪著他。

「正太,你憑咩咁講?你經歷過啲乜?」

12號挪來新一杯橙樂,死氣沉沉的雙眸泛起異采。

「人類——嗝——有趣。

我哋好快再會。

你一定會後悔,當下所作嘅決定。」

他啜喝一口橙樂,笑得十分燦爛。
剛已重po,好彩有心讀者提醒咗記憶錯亂嘅阿夢
西樓巴
用過去記憶換未來預測真係好sad
夢瑤打手輕輕一推
冇咗過去嘅記憶
男主仲係咪原本嘅男主呢
為咗未來,割捨過去

有幾多人捨得
多謝你仲記得夢瑤
你個問題咁哲學
我諗真係無幾多
呢一點,正正係本故事想探討嘅
所以我作為旁觀者,都會理解到凡天宇嘅取態嘅
永久刪除過去,殘忍在於殺死一部分嘅自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞