【痴𠹌線公司】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》

1001 回覆
171 Like 11 Dislike
文呀
加更目標達成!

【Penana本故】喜歡數達 50

今晚11點會加更,請大家唔好走開呀

同時送上,湖芊柔嘅角色設定圖!
佢係我筆下最鍾意嘅女角色之一,希望你哋鍾意佢

所有角色設定圖(高清版)在此:
https://www.penana.com/story/109261/%E7%82%BA%E6%8B%AF%E6%95%91%E6%9C%AA%E4%BE%86%E9%80%9D%E5%8E%BB%E7%9A%84%E5%A6%B3-%E6%88%91%E6%88%90%E4%BA%86%E8%A8%98%E6%86%B6%E4%BF%A1%E8%B2%B8%E7%9A%84%E5%AE%A2%E6%88%B6/issue/2
多謝推Post,讓阿夢不孤單
必追
推呀!
最後64%巴絲揀阿夢,大家都好關心我

今次出故希望注重香港味道之餘,嘗試有日式動漫嘅青春戀愛喜劇感,所以想有多啲視覺效果

今次搵咗《墮樂園》插畫嘅亞連幫忙繪製,完全還原我對故事場景、角色嘅想像。其實宜家做創作,好多嘢表面上係吃力不討好,不過只要能夠令讀者體驗得更深刻,都願意試試

P.S. 阿夢畫風比較後宇宙主義,詳情請瀏覽IG精選「夢日常」系列
多謝激情推Po,芊柔給你一個心心
多謝Sormuichu絲打支持

你哋對故事有咩感想,都歡迎一齊傾啊

【加更】

有種莫名其妙的感覺,在內心翻騰。

明明我不愛交際,面對這素不相識的少女時,卻有種衝動想跟她吵架,不,是大吵一架!

「提提妳,雪糕筒係冇知覺嘅,妳都係擔心自己嘅智商好過。」

嘥撚!

少女拾起貝雷帽,字字鏗鏘:「你知唔知,雪糕筒點解要存在喺世上?」

我一愣:「吓。有冇得問家庭觀眾?」

嘥撚!

「冇喎。」

「咁我攞支票算。」

嘥撚嘥撚嘥撚!

我、到、底、在、幹、什、麼?

「閣下搞緊爛Gag?」

「吓?Okay Fine。妳小學畢業未?妳俾我救咗,唔單止唔關心我有冇受傷,反而去擔心個雪糕筒?」我滿肚怨氣,「我根本就唔識妳!家陣有義務救妳㗎?你──」

少女轉過頭來,水漾的雙眸錨定了我,綻出笑容。

她的笑容甜溜溜的,卻又帶些酸意,就像蘋果味雪糕一樣。

怎麼……她會予我異樣感?

我錯愕之際,她突然藏起笑容,拿貝雷帽砸我的臉,歇斯底里地喊叫:「本、小、姐、洗、鬼、你、救、呀!」

好吧,這傢伙是瘋的。

「喂!家陣以為女人大曬呀?!」我不甘示弱大叫起來。

「用閣下個廢腦搞清楚,宜家係邊個救邊個!如果唔係『公司』出手,你一早俾雪櫃砸斷咗隻腳喇!你咁得閒不如去死一死!」

「妳──咪住先,妳點知雪櫃件事?」我的怒氣頓消,訝異無比。

「哼!宜家啲細路真係冇!禮!貌!呀!」明明我倆年紀應該差不多好不好!

柴犬不知何時離開了現場,店內恢復寧靜,只傳來櫃員機頂的唱片機歌聲。

女生平靜下來,將貝雷帽重新戴上:「『公司』今日托柴犬帶你嚟呢度,正正係要同你解釋今日發生乜事。」

「『公司』?柴犬帶我嚟呢度?」

「有乜咁奇怪?隻狗肯定醒目過你。」她理所當然道,「1305倍。」

為何能計得那麼精準?不,這不是重點!

少女挪步,在開放式廚房跟前的一張木椅坐下,翹起二郎腿。我見狀跟隨,走到她對面的另一張椅子,跟她隔著桌子對坐,趁機觀察她的外貌。

身高接近1米6,肌膚白皙如雪。頭戴深藍色貝雷帽,深啡及肩短髮配空氣劉海,顯得微紅的臉龐小小的。身穿單薄的長袖白色襯衫,兩袖卷摺至手肘,左手腕穿戴一條橡筋手帶。

奇怪是,她的兩肩還披上米色冷杉,然而兩袖沒有穿上,鈕扣只扣上胸口前最頂兩顆,剛好把脖子和兩肩裹住,看似披肩一樣──這種穿法聞所未聞。

深啡格子吊帶連身短裙,兩腳白皙修長,捲摺的白襪下是啡色波鞋。

這身打扮,難免令你誤會她氣質非凡之類的。

「首先。」少女深呼一口氣,手指捲著髮尾,不斷打圈。

我坐直身子,認真聆聽。

誰知她使勁擊打桌子,嚇得我心都要跳出來:「你整碎咗本小姐個雪糕筒!呢筆賬我遲啲再同!你!計!」

吵死了!耳膜都要爆破73次了!

世事殘酷,標緻的外表裏頭,是個他媽的神經質!

「……寫埋落小氣簿吖笨!小學雞!」我吐槽道。

誰知她真的拿出那本紅色筆記本,在書寫著什麼!

「原來真係有小氣簿!」我驚嘆。

「關你鬼事!」

少女闔上筆記本,從側旁的煮食桌上,挪來一支雪糕筒咀嚼著。

「妳到底有幾沉迷雪糕筒?」我的白眼快要翻到月球另一側。

「同你好熟呀?」她又吼道。

我懶得狙擊,免得35年後她還未入正題。終於,她的態度變得嚴肅。

​​​​​​​「咳咳……凡天宇,你宜家身處『記憶信貸』嘅『159號分行』。」
有加更
女女
目前出場嘅兩位女角色,都係阿夢好用心塑造嘅,各有千秋,希望你哋都會愛上佢哋
留名
夢巴終於回歸
由中四去到而家準備year4 終於有故睇
無國界醫生(神隱)絲打

總算感及你畢業前,畀到新故你睇!希望我未來嘅故事,可以伴你畢業、出黎做嘢,大家一起努力進步
好呀 一齊繼續加油
好睇支持
有咩讀後感,歡迎留言話我知啊
多謝,根據阿夢自己嘅研判,越後係越好睇嘅,敬請期待
8月22日加更目標
(1)【連登Post】正皮數達 75
(2)【Penana本故】喜歡數達 100 - [連結:https://www.penana.com/story/109261]
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1150 - [IG:utopian_hunter]

多謝巴絲支持
Penana即時熱門第三,感謝支持

分享多少少,今次集中喺連登、Penana連載,因為想集中精力搞好一兩個平台嘅內容。我好珍惜、好鍾意講故台同大家直接對話嘅氣氛若果想集中睇故嘅,可以去Penana睇,亦記得返嚟繼續討論、一齊傾計啊
後悔冇買到絕版實體書將鍾意嘅書帶走晒,唯獨《大廈》連書都冇
《大廈》真係絕曬版了
阿夢都只係帶到僅餘嘅一套走
多謝你咁鍾意呢個故事

希望未來有更多作品,無論以乜嘢形式都好,可以傳遞到去你度
湖芊柔都係我最鍾意嘅角色之一,希望大家都愛佢

接落黎,佢同凡天宇會有更多有趣嘅互動發生㗎

順便送張圖畀大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞