要香港樂壇好 必須先解決mirror

913 回覆
2254 Like 986 Dislike
因為你到呢刻都唔知我話緊你乜囉

而家講緊你呢啲忽然樂迷心態差 你就拉去討論mirror好唔好 最低質就呢種轉移視線 你當住我同你一樣唔鍾意鏡好未?同你邏輯思維問題又有咩關係?佢地難唔難聽、跳舞柒唔柒 咁主觀嘅判斷我冇得駁你㗎喎
我都好支持百花齊放多元化啲 但係沒有誰比誰清高 有啲mainstream啲嘅偶像派紅啲 全世界都係咁run㗎啦 你想聽多啲非主流genre咪主動發掘同推廣下囉 而就算鍾意啲非主流亦唔代表你高級啲 明明聽歌好主觀 啱聽咪聽

張敬軒又唔係唔紅 但你要求所有人都要同你一樣咁appreciate佢?到你聽張敬軒 咪又有一堆indie fans話你too mainstream 屌嚟屌去都唔知為乜
其實唔少人所謂憎係因為「廣告」
廣告不少轉投mirror係事實
咪令「有D人」覺得自己偶像拍廣告機會少左
但mirror多廣告係因為廣告商覺得mirror吸引到消費者,可以帶來商機
一筆大少少的廣告費有12個人,12個各自有fans,加埋比起D單獨一人的歌手偶像自然化算得多
但其實只要本身個歌手人氣夠,好似張敬軒呢D,廣告其實都有好多好多,軒公fans(我)根本唔擔心過

其實接到幾多廣告除左歌手本身吸引力外,經理人公司有冇出力宣傳歌手,有冇出力幫佢地接job都好緊要,但其他公司好似放弱手腳咁囉,尤其環X
2019前嘅Jay fung同自殺冇分別,啲歌咩style都好柒
呢條撚樣搞鳩埋indie,啲hiphop撚又當佢係自己人
兒登仔雙重標準搬龍門是常識吧
我真心樂迷,請不要challenge
我係真心痛心香港人會捧紅咗呢隊垃圾
仲要話佢地帶返起樂壇,真係dnlm
但又矛盾 佢地又要笑mirror係廣告從業員 咁咪由得mirror接晒啲廣告 佢地偶像就專心唱歌囉
姜濤個幾首好難聽比人洗到咁
ian 同jer 個d 就幾好聽
佢啲歌係有質素,但佢唱出嚟就肯定唔係好聽
樓主pin this
寧願香港冇樂壇,都唔要12件垃圾嘅樂壇
玩撚足12年單飛新人獎
其實點解可以扮黃到,又李澤楷又國務院,官商勾結齊哂
係人都知香港歌手淨靠賣歌係會餓死的

出碟又唔買,聽歌又係串流平台甚至只係Youtube,演唱會又一年都未必有一次,食西北風咩
原來而家jay fung GT係靠mc 帶起
係啦佢地垃圾 咁你幾時捧下唔係垃圾嘅歌手?你除咗發悔氣屌鏡之外 做咗咩實質嘢支持實力派歌手?買碟?買演唱會飛?幫襯佢地代言產品?搞fans gathering?落應援廣告?派應援souvenir?見到啲得個屌字又冇正面作為嘅真心樂迷 我仲痛心呀
YouTube - ad blocker/ 阿根庭版
Spotify - free ver.

然後上連登:樂壇已死
反鏡:mirror正垃圾咩話我偶像開騷?冇錢唔睇了

其實佢地霸完榜 我聽其他歌手啲歌仲方便
一拉到第10幾位開始聽就冇哂班鏡
都唔知咁care呢啲榜仲乜
定係樓主唔由第一位開始聽嘅話就唔識search
然後其他歌手就會消失哂冇人識
Mirror 係地獄黑仔王

睇路
要搵歌手唔識自己search 好肉酸
成個社會真係好撚fucked up,
鏡粉繼blame the victim屌鳩so ching後又一力作。

自己無知唔識嘢,要因為mirror先識去搵廣東歌聽,然後走去屈鳩人靠Mirror先多人留意
笨柒都算撚數,仲要閪。你呢啲人幾時死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞