要香港樂壇好 必須先解決mirror

913 回覆
2254 Like 986 Dislike

仆街鏡粉淨係識得亂尻咁捧 搞到淨係姜濤都壟斷咗itunes頭十 真正有質素嘅歌反而唔見晒 比其他國家啲人見到佢哋會點諗 要香港好 mirror 一定要收皮
陳蕾都話公司做research 因為mirror果幾年週邊歌手先多人聽咗,自己去睇番爆谷一週啦,成椂撚咁,樂壇旨意你就含撚
得罪講句
如果唔係mirror
好多歌手未必比人留意到
你憎佢哋冇問題
但係無可否認呢兩年廣東歌個市場有起色
Mirror係主要原因
60%鏡粉=某個建制財團
而家興難聽(mirror)同樣衰(湯令山)
要香港好,點解唔係支持你鍾意既音樂人,而係要解決mirror?
你係咪應該都叫人貨金比你所謂真正有質素既作品?人地支持自己偶像點樣影響你支持自己鍾意既作品?
淨係聽過 6 7 9
其實唔係真係咁差
又係啲PR講法
聽外國啦
香港主流都係商業機器 侮辱緊音樂
用作品搞笑
笑死
學人講民主
多人支持就要解決佢
而唔係諗下點先可以做受歡迎果個
樓主呢法好恐怖
其實你有冇諗過correlation 不等於causation
鏡嘅出現係源於要support so-called 本土嘢
喺呢個大氛圍吓
其他香港歌手多咗人聽我唔會好意外
相反
鏡霸住呢個榜
就真係直接減少咗其他歌嘅exposure
唔啱聽就PR
是撚但啦 反正mirror都唔紅
全香港得千幾個fans
有撚影響力咩
和諧唔係一百個人講同一番說話,和諧係一百個人有一百句唔同說話之餘,又互相尊重。
鏡粉識尊重你未
你尊我我尊你
佢哋未紅果陣咪又係一堆kpop同billboard最top嘅歌
但呀mo今次終於紅
劣幣驅逐良幣
係啦係啦,冇mirror地球已經毀滅咗喇
我都唔鍾意mirror 但請問Mirror出現之前 香港樂壇又撈得好掂?
解唔解決mirror, 香港樂壇都係唔點
過多十年連登仔就會話姜濤唱歌好正
想樂壇好嘅方法原來唔係支持自己鍾意嘅歌手而係解決其他人支持嘅歌手 受教

俾你撐真係喊三聲 鏡粉再柒都真金白銀養偶像 你呢啲肥蠢窮柒霉對啲實力派就一句加油當支持
冇mirror之前,唱得嘅歌手出好聽嘅歌,多數都唱到街知巷聞,例如容祖兒啲歌,你幾唔鍾意佢都會識唱2句

之後2019大家開始注重本土創作,呢個先係多咗人去聽香港廣東歌嘅主因

但可惜,mirror「賺藍養黃」加上鏡粉嘅智障,就促成mirror做曬廣告從業員,唔理佢哋歌影藝嘅垃圾質素

更可恥係,鏡粉加viu狗竟然將多咗人聽廣東歌呢件事,認屎認屁咁全部歸功mirror度,明明就算冇佢哋都會係多咗

依家,所有亞洲第一嘅mirror,佢哋嘅歌基本上得鏡粉刷views呃likes自己聽,出面啲人好多都冇聽,你問人記憶棉定姜濤啲歌多人聽過,一定係記憶棉

本來好好地嘅一個樂壇趨勢,就咁俾mirror玩低級流量造星玩爛咗了,所以你呢種言語就收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞