要香港樂壇好 必須先解決mirror

913 回覆
2254 Like 986 Dislike
外國主流嗰啲又真係好好好特別喎
弱智仔 廣告從業員唔係唔比你拍廣告搵錢喎柒頭
係笑緊你班垃圾掛住拍廣告 唱跳唔得又唔練阿柒頭
單春之前夠做左adidas 勁耐廣告代言啦
容祖兒夠做左百老匯代言十幾年啦
有冇人笑佢地廣告從業阿
柒頭 連呢句野笑緊你班鏡狗邊忽都唔知就衝出來柒
你用國旗嚟類比本身已經錯 但學盧覓雪話齋 呢個世界跟紅頂白 紅嘅咪鋪天蓋地囉 廣告返到數咪繼續搵佢地代言囉 根本好平常

係睇佢地唔順眼嘅 咪組織下推下其他單位歌手反cup佢地囉 日日喺度反呢個反嗰個 對支持你鍾意嘅歌手一啲幫助都冇

咪話我睇死 啲反鏡成日話邊個歌手好過鏡啦乜乜乜 但就從來唔見佢地正面幫個歌手應援 一味借個歌手名嚟compare嚟反鏡 除咗喺連登乞到幾個正評圍爐之外對個歌手有咩幫助?
佢叫我小朋友係咪小六學生以為自己係大哥哥嘅心態

真係好撚靚仔
所以句愈反愈紅係咩意思?
淨係做到香港土皇帝但出左香港冇人識都叫愈做愈有?
即係好似有隊波踢香港足球聯賽年年稱霸拎冠軍,但打親外國球隊都輸
咁有咩意思?
愈做愈有,係不斷進步,更上一層樓

香港以往去到佢地呢個level既明星一早衝左出香港啦
相比之下,Mirror同人地比都比唔到,點愈做愈有呀
有乜唔同呢,你要企係一般人角度睇加嘛,你企係廣告商或者mirror角度睇緊係覺得冇問題啦,但就一般人或者唔中意嘅人咪覺得好討厭好煩囉,同一道理,何錯之有,你後面嗰段係睇死人啫,冇實質證據所以唔傾嗰度了
因為2019年後本土文化興起
多咗好多人support 廣東歌
mirror食正條水
唔係Mirror令到廣東歌有起息
本土文化先係主因
你有講嘢咩?
我真係睇唔到,sor
淨係見到你quote我一句嘢
覆兩句發晦氣嘅說話
然後就沒有然係囉
Twin紅撚咗廿年,樂迷屌足廿年
咁都有得攞嚟講,服撚咗你
你講咗咁耐,可唔可以講下mirror有咩好?
唔好淨係喺度口水戰啦
句野好有point
討厭/覺得煩 我冇話係錯喎 你覺得鏡難聽樣衰冇所謂㗎喎

你碌上返少少睇下我同條友講乜 佢講到佢suggest嘅歌手都因為鏡而冇人理咁 事實上呢啲名近年曝光率都多咗好多 就算真係唔紅 咁咪樂迷推紅佢囉 而家係講緊佢地抱怨某歌手唔紅(which is not true) 走去賴啲紅嘅霸晒風頭
其實隊垃圾係社運後國務院俾大家一個下台階啫,唔想抗爭揾隊野黎吹奏,順利轉移,繼續歌舞昇平有無質素唔重要,係任何人都得,最緊要聽聽話話
啲人用隻眼聽歌
我冇打算同你討論mirror好定唔好喎 打晒啲point出嚟覺得你邏輯有問題 你又話睇唔到 問你呀 mirror多廣告 同你撐嘅歌手啲歌有冇人聽 有咩關係?唔好淨係喺度口水戰啦
Mirror都唔明點解仲未解散 人血饅頭組合 大部分都係藍 特別係姜濤
又要拉埋tvb嚟講
DQ哂班民主派
選民係咪會去揀建制派?
樓主個想法真係同建制啱哂key
有咩唔順眼就DQ

當年四大天王咁紅,一樣可以有Beyond、羅文、王傑,甚至乎李克勤啦,娛樂圈係無壟斷呢會事,無人氣只係本身唔夠吸引
又真係好似冇乜關係
本身香港人就唔應該有樂壇,廣東歌算鳩數啦
你贏
終於有人認真討論,太好了
你覆呢個po,但又唔講mirror好唔好
其實你係企邊一邊?
佢地真係好撚垃圾喎,舞廢樣柒歌噪音
廣告商真係唔值得比咁多錢捧紅佢地喎,點睇?
其實容祖兒班fans照計都唔少,又唔見佢地推到偶像上榜?個個瞓哂覺定跟容祖兒北上食豬糧?

如果容祖兒呢刻仲係咁紅,廣告商尤其百老匯呢個長期英皇客,點會轉人唔搵容祖兒繼續代言?
「軒仔陳柏宇MC RubberBand 欣宜Gin Lee AGA 小明Kay 佢地出歌冇人理」

細睇多次你啲例子仲撚好笑
軒仔concert洗咗成個月版
MC紅到癲打低唔少鏡仔 concert一票難求
Rubberband出歌不嬲有固定捧場客
欣宜上年拎晒啲女歌手獎
小明Kay開show都大獲好評

咁叫冇人理 你自己唔理就唔好賴人啦
歌唔歌/戲唔戲,是但啦,一齊成就mirror財自啦
Ummm點講好呢?一個歌手紅唔紅要睇實力固之然重要啦,但係如果普遍人都係剩係捧一種特色或者風格而且唔去了解其他種類嘅歌手嘅話係真係會間接令其他風格/特色嘅歌手失去好多表現自己嘅機會嘅,當然佢嘅講法係有問題啦,但錯唔哂架。
我早排有個同事見到我聽張敬軒(嗰陣mirror未紅得咁交關),跟住佢就話呢啲歌邊有人聽架,咁悶,係都聽AKB啦!
你明唔明呀?香港就係有好多呢啲人呀,所以咪有啲歌手真係紅唔起囉,因為表演者冇機會吖嘛,大眾唔睇佢台戲吖嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞