要香港樂壇好 必須先解決mirror

913 回覆
2254 Like 986 Dislike
本人係北美地區 唔覺真係紅到上天 可以霸佔整個市場
係有一堆女性fans 但未到主導地位 亦唔覺可以持續
單純新鮮感
由沉寂到熱鬧但低水平歌手同歌迷一樣,只係換一種死法!
mirror 令香港樂壇返左去Twins 年代,而Mirror 最有能力個班Fans 正正又係個個年代嘅人,唔好再延續你地啲垃圾品味
冇你講果幾樣環境因素
佢地係香港都紅唔撚到啦

依家網絡年代就係足不出戶都可以追到星
佢地啲歌有冇放上Youtube,Spotify? 有
佢地有冇用IG,FB等社交平台?有
佢地有冇同外國合作,借人地既名氣做宣傳?有

冇人要求佢地依家要做到亞洲第一
問題係佢地出道左接近4年,連台灣都未紅到過去嘛

我信人氣係要一步一步累積
所以一開始就唔應該吹到大一大話要做咩亞洲第一,仲多次拎出黎講
依家香港傳媒又吹奏話要做香港BTS唱英文歌,但出左香港就冇人識
連最簡單既第一步都未做到,同想一步登天
你話人氣係咪吹大左?
通關後人氣跌咪再講囉 咪到時笑鳩佢地囉
一黎就有哂前設 紅又預言定之後會人氣跌
又屌埋紅唔出香港 所以係香港嘅人氣係吹大

其實承認人地依家係香港紅 唔係好難姐
人地唱廣東歌
又要要求人地入埋台灣 大陸市場先得

至於廣東歌果part
你講果啲歌手廣東歌係有大陸人聽住大呀
但係廣東人聽定北方人聽先
仲未計果啲歌手以前係會返大陸登台 宣傳
同用國語歌打入市場 同埋以前廣東係睇香港節目大

事實上 香港依家啲娛樂就係難跳出香港
冇得唔承認都唔知拗乜
就算可以 都要俾時間/金錢
你地就拎未紅出香港呢個point去support你地踩鏡人氣係吹出黎嘅理論
咁真係要樣無樣,要歌無歌,要活力又無活力嘛,事實陳述,如果唔係地區性吹奏,諗唔到點解紅到仲要背景係國務院,咁國務院院出低質野又合理嘅,但好似又有咁多香港人鍾意低質野
咁可能係香港人對星要求低嘅,有眼耳口鼻,求其郁到就得
唔同.. 樂壇沉寂.. 幕後連食都搵唔到.. 只會越做越細
各行各業都係,永遠做大個餅好過做細
華人做到鬼妹偶像,勁到癲呀

Bts 13年成團,今年停,重講新鮮感on9
https://www.nme.com/news/music/bts-takes-top-spot-on-twitters-list-of-most-popular-artists-2884811

BTS takes top spot on Twitter’s list of most popular artists
It's the fourth year in a row that the K-pop group have won it
By
Will Lavin
19th February 2021
*亞洲人
都唔駛主導,分到少少,已經勁到顛
仲要可以做到youtube most viewed artist以前無諗過亞洲人可以食到歐美市場
呢個榜證明兩樣野,一係佢哋 fans 真係好多,二係佢哋先係香港樂壇主流。
係呀,唔接受就代表你思想狹窄,唔接受新事物... 但除左GT個人比較新之外,佢作嘅歌新喺邊個位
啲鏡粉真係嚴重智障,成篇嘢咁多重點唔反駁,捉到一個例子就往死裡打

容祖兒係一個例子啫

早7-8年前,人哋連詩雅唱「到此為止」都多人識過依家姜濤啲刷views歌啦,得未?

根本mirror就係破壞緊2019年後大家留意本土創作嘅熱潮,只係變咗政治投射嘅邪教
呢啲有得話壟斷嘅咩?
因為正常人鍾意一個歌手會做正常行為

鐘粉邪教先會用盡自己嘅錢同時間去攪咁多刷views、買保險、飲幾十杯麥當勞飲品等等嘅不理智行為
呢d 排名,請IT佬攪得掂啦
沒mirror就沒有新香港
重有咁多人聽Eminem
藍絲:要香港好,必須先解決泛民
仆街黃絲淨係識得亂尻咁投票 搞到區議會選舉8成都係泛民議員同政治素人 真正做實事嘅議員反而唔見晒 比祖國其他地區啲人見到佢哋會點諗 要香港好 泛民一定要收皮
我寧願聽四大天王d歌
地獄黑仔團,帶粉落地獄
欣宜 肥姐個女 白雪公主 畢打自己人 女神拎一堆獎之後紅館
陳蕾 娛樂人生 相信一切是最好的安排 翻唱炎
JF 山旮旯 再之後地球來的人
serrini 網絡安全隱患
呢4個活躍度咁高,有代表作,點會留意唔到,唔知關事喺邊,甚至乎mirror都未成名
你唔係想講欣宜好鍾意ansonlo拍uhoh mv; 陳蕾演唱會唱過warrior; JF搵ak做演唱會嘉賓; serrini搵stanley拍mv,所以佢地先有人留意呀?
定你想講你係因為上面呢d事先留意到佢地
聽歌咁被動、咁井底就唔好拎出嚟講啦
你不如講埋
太極 (ak做嘉賓)
鄭中基 (edan上爆腎)
古巨基 (同edan合唱)
小斌女 (music panda)
林二汶 (同jer合唱)
林奕匡 (作dear my friend)
總之lung到mirror就全靠佢地
唔怪得d鏡粉成日話其他歌手痴埋鏡度係叨光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞