入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
續post: https://lihkg.com/thread/2642584/page/1

其實上個POST開始其他巴打答問題仲多過我
之後除非見到啲好得意嘅問題
否則都係留番俾其他人答算

如果有FILE要send過黎,或者有其他問題,可以用以下方法搵到我:
Telegram : @excel4freehk
E-Mail : excel4freehk@gmail.com

之前擺係度果啲Excel 問題收集係哂呢度:
https://www.excel4freehk.com/e4fhk/challenge
有興趣可以試下做,同我交流下
繼續留名 Peter巴打堅係高手
留名,巴打幫左我好多次
留名
vba教唔教
你問得通常都會有人答
想請教吓
想整咗個marco掣係B excel file
功能係喺A excel file sheet 1
copy一堆row data過去 B file

點樣可以唔重複咁樣複製過去?

例如
A file內容係

B file內容係

淨係想複製2同4row嘅新data入去B file
(求其喺B下面空白嘅地方insert唔使順序都得)
因為A file成日都有新嘢加入去
唔知點樣先可以做到呢一個matching copy嘅功能

多謝你先
Lm
比個algorithm你
將file A既data放入一個array A
將file B既data放入一個array B
loop through array A,
如果喺array B入面搵唔到呢個datum,
就add落一個arraylist,

完咗個loop就張arraylist既item append去file B

視乎你既data係咩, 數字可能要留意data type
excel cell default係double, 如果data type唔對應,
"如果喺array B入面搵唔到呢個datum" 呢個condition有可能會fail
唔熟vba debug
想知UDF有冇得break on error
喺cell用返d function成日#value!, 邊度錯咗都唔知
呢個方法好advance
如果係我既我簡簡單單唔寫Formula, 用Power query append table再remove duplicate算
唔知你個Function具體係點
你可以寫個Sub試run個Function
放d數入去睇下邊度Error
又或者個Function 整個error handler之類既野
唔太了解你個file點運作
可唔可以將B file clear晒, 再copy晒所有A file既rows去B file?
其實都係,有得揀就唔好用vba
因為本身B File嘅資料係累積嘅
A File就有好多嘅組員會一齊入資料
所以唔可以一次過delete晒佢

A File會只會有一部份嘅資料 column A到 E
copy去到B File之後F到K要另外手動輸入
再累積落去

內容大概係
column A 車輛編號
column B 車上面紙箱編號
所以A同B夾埋一齊睇嘅資料係唔會重複嘅
諗到頭都大埋
都唔知點樣可以用column A 同 B嘅資料去做matching
請問唔用Vba重有咩方法
雖然我嘅程度淨係去到record marco
再改少少裏面嘅嘢
我再試吓上網搵吓理解下你嘅意思先
你不如貼少少sample出黎,咁會易傾d
咁其實唔難,寫個loop逐行check file A
Call個workbookfunction Countifs file B既Column A, B
Result 係0 就將果行貼落file B最底

而家係差在你想唔想用Macro做
幫公司D file加晒VBA
同事平時要做一個鐘既野, 而家撳個掣, 等廿秒就得
lm 連基本都唔識忘記晒
strong post 留名!
btw想問以下情況大家會點寫program?
假設有10個數字,我會隨機抽4個出嚟
想問有冇咩方法可以list曬所有可行嘅組合出嚟?
例如係咁:
1 2 3 4
1 2 3 5
1 2 3 6
1 2 3 7
1 2 3 8
1 2 3 9
1 2 3 10
1 2 4 5
咁樣如此類推。。。
做完之後發現原來同你個要求唔同, 但我好自豪寫左呢條出黎, 照貼先
一條formula, 自動出晒所有combination
但係佢係會重複出現, 而且次序係有影響
4個字既話就有4^4 咁多個combination

你想要既係唔係唔重複使用, 次序重唔重要?
即係1234同4321 會當係重複定係唔同既野?
貼返條Formula出黎先
=LET(
Chr_1,MOD(ROUNDUP((SEQUENCE(4^4))/4^3,0)+3,4)+1,
Chr_2,MOD(ROUNDUP((SEQUENCE(4^4))/4^2,0)+3,4)+1,
Chr_3,MOD(ROUNDUP((SEQUENCE(4^4))/4^1,0)+3,4)+1,
Chr_4,MOD(ROUNDUP((SEQUENCE(4^4))/4^0,0)+3,4)+1,
INDEX($A$1:$A$4,Chr_1,1)&INDEX($A$1:$A$4,Chr_2,1)&INDEX($A$1:$A$4,Chr_3,1)&INDEX($A$1:$A$4,Chr_4,1)
)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞