入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
Sorry可唔可以教多少少
我intern仔想做到呢個交啲嘢比上面睇
呢到通常係答MS Excel, google sheet比較少人答
你個desgin有問題
如果A3係上面揾唔到一樣既 ,咁B3係諗住比人打野入去?咁係做唔到
應該咁講,我地可以寫個formula入B3去揾同A3一樣既野, 但如果你A3入左d無出現過既野,咁你就可以自己delete B3既formula去手動入data落B3
但咁既話A3以後都唔好改,因為B3已經無左formula幫你去做checking
通常人手入既係一個表
然後喺另一邊lookup返d data
好少會raw data同lookup既野擺同一個表

你擺落同一個表,手動入新data會override咗戈個cell既formula,咁成個column就唔consistent(手動戈d cell冇formula,唔會跟住update)
其實自從有左xlookup 之後就好少用vlookup
發覺好多人淨係識vlookup

之前見到有同事用vlookup 喺度數column
又無啦啦加多個column for vlookup,因為vlookup只可以由左look向右
講漏左,有十幾個columns
佢真係1 2 3 4 … 咁逐個數
請問時間點樣用vlookup概念?
例如
1:00-3:00
3:00-5:00
5:00-7:00

點樣將1:30/3:00等等既時間vlookup去相關既row

由或者
1-10
11-20
21-30

點樣幾數字vlookup去相關row?
想問下
A1我入=vlookup(D1,B1:C26,2,false)
B1到B26係1到26
C1到C26係a到z
如果D1我入1,A1就出a啦

如果我E1到E26係random既數字由1到100
我而家要係F1到F26放返a到z,只要E1到E26佢相對個格係1到26
咁我就係F1 入=vlookup(E1,B$1:C$26,2,false)
而家係F1:F26 如果E1:E26 唔係1-26個D就會出左#N/A
我就想呢D #N/A 變做出字"wrong input"
咁我就係B27同C27加多個27同埋error
而家我係F1變左=vlookup(E1,B$1:C$27,2,true)

想問下有無D方法係我唔使入B27同C27加多個27同埋error?
即係你1:00-2:59有相應data
3:00-4:59又另一堆data,如此類推

然後你想比一個時間1:30, 咁佢就lookup返1:00-2:59既data比你?
想問下
A1我入=vlookup(D1,B1:C26,2,false)
B1到B26係1到26
C1到C26係a到z
如果D1我入1,A1就出a啦

如果我E1到E26係random既數字由1到100
我而家要係F1到F26放返a到z,只要E1到E26佢相對個格係1到26
咁我就係F1 入=vlookup(E1,B$1:C$26,2,false)
而家係F1:F26 如果E1:E26 唔係1-26個D就會出左#N/A
我就想呢D #N/A 變做出字"wrong input"
咁我就係B27同C27加多個27同埋errorwrong inout
而家我係F1變左=vlookup(E1,B$1:C$27,2,true)

想問下有無D方法係我唔使入B27同C27加多個27同埋errorwrong input?
F1條式用iferror/ifna唔得咩?
=iferror(vlookup(E1,B$1:C$26,2,false) ,"wrong input")
=ifna(vlookup(E1,B$1:C$26,2,false) ,"wrong input")
係啊
或者叫分類入去相應row
將#NA改做wrong input可以用iferror包住vlookup, true part 用返vlookup, false part 填"wrong input"

至於27戈樣野
你可以喺將B1到C26 define as a一個table, 比個名佢
咁你喺B27填野佢就會自動包埋新data做B1:C27
然後喺你d vlookup入面refer返個table既名instead of 一個固定既range就ok
用=iferror()
咁有啲電腦都仲係用緊舊 office 貪佢便宜
用sumproduct
Column A start time
Column B 填end time
Column C 填你想return既野

let say value=1:30
sumproduct((Column A<=value)*(Column A>value)*returnColumn)

發生緊既野係佢會逐行去evaluate (Column A<=value)同埋(ColumnA>value), 你當係兩個condition咁,每對括號都會return 1/0 (類似true & false)
佢地乘埋就相當於一個and operator
當個時間喺in between start time同end time既時候,結果就係1*1*你要既data
我覺得應該推廣index match
隔行你 check 吓上一行係咪 Sunday 係咁就 empty 咗佢

A10:

=if (a9 = "", a8 + 1, if (weekday(a9)=1,"",a9+1))

白手寫, 冇試過, 可能有 error
請教一下, 呢個excel 同word 既mail merge 可以點搞
我既目的係想整一個docx 既檔案,用mail merge 既方法,

上面列出 aaa, bbb, ccc (英文)
下面列出甲甲甲,乙乙乙,丙丙丙(中文)

Excel 度每次新增一列係一格英文,之後果格係中文,
即係A2入aaa, B2入甲甲甲
A3入bbb, B3入乙乙乙 如此類推

有冇可能整到?多謝大佬先
呢度D人問野全部1999,但係圖又冇一張
你當呢度啲EXCEL傳心師流嘅?
唔明你想點, 我知mail merge係由excel pull data
你係想搞excel邊一part? formula? 自動譯英文做中文?
發現打錯
係sumproduct((Column A<=value)*(Column B>value)*returnColumn)
我唔明會直接當睇唔到
估呢度啲人問緊乜仲傷神過條問題本身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞