入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
係呀
只係後面有埋時間 不過唔係重點
點解raw data會有空白

唔計你d濕鳩空白位就好易做

E1=B1
E2=IFERROR(INDEX($B$1:$B$34,AGGREGATE(15,7,IF(($B$2:$B$35-$B$1:$B$34)=1,0/0,1)*ROW($1:$36)+1,ROW()-1)),"")

F1=IFERROR(INDEX($B$1:$B$34,AGGREGATE(15,7,IF(($B$2:$B$35-$B$1:$B$34)=1,0/0,1)*ROW($1:$36),ROW())),"")

其實E嗰行係拎返F嗰行既result既index+1, 但你d data唔係唯一既, 唔可以直接用result搵返個index+1
所以又用返原本個方法搵index再+1

等睇大師表演match返d濕鳩空白位
(唔計用VBA, 用VBA就點濕鳩都做到)
power query, unpivot column BCD
學到嘢
我諗1,2,3 係3 set 分開既data
你果條式應該已經OK
你個 logic 嘅負數點嚟?
條IQ題原來有人答過
我想問
點樣可以用公式 搵出現次數最多既頭十位

上網睇過 用index match mode 都搵唔到
用 =countifs 加 "*" 就最穩陣
count 某組字 出現嘅儲存格數量

e.g. =countifs($A:$A,"*"&某組字&"*")
就可以計到 A 行 出現 某組字 嘅儲存格數量

有數量就可以排大細

因為唔知你個 dataset 係點
所以我其實唔知點講
唔該哂你
終於可以打小幾隻字,多左時間上網
果d濕鳩空白位我最後手動算
懶開有條路
有冇可能對準反date 1 完左之後就空白鍵
到date 2先再run一次
如此類推

想對比end date同驗貨日期,d1 e1 同f1條式應該要點寫
E1條式係咪冇可能寫到
D1係三個月內,f1係超過6個月,應該易d寫

D2 : 
=IF(DATEDIF($B2,$C2, "M")<3,"YES","NO")

E2 : 
=IF(AND(DATEDIF($B2,$C2, "M")>=3,DATEDIF($B2,$C2, "M")<6),"YES","NO")

F2 : 
=IF(DATEDIF($B2,$C2, "M")>=6,"YES","NO")
冇人幫到我
萬分感激
而家先知有DATEDIF呢個function
點解會出埋啲咁既function
我都係第一次聽
Pivot?雖然唔係formula
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞