入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
唔明你講咩
請貼圖
初頭我會諗, 係咪我理解力有問題
但習慣左之後我就知道, 其實大部份都係D人表達得唔好

另外好多時D問題提出者都係屎忽痕問下, 唔係真係有需要解決D問題, 追問下佢詳細情況叫佢具體D佢地就唔出聲

有心想搵我地解決既人通常都真係好詳細咁形容, 貼埋圖, 我地問佢野佢會答得快, 呢D就抵幫, 我地都會答得好快
Lm
有冇巴打可以教下點用worksheet A 入去access 再由access 去worksheet B.

Google 過有D code 去試做, 但唔係好明當中既steps.

有冇神人解釋下?
有啲就影都冇
傳心完. 答完佢之後
係咪做到佢想要嘅結果都唔知
我諗你D Code係VBA?

以我既理解, 係唔寫VBA既情況下,
Excel 可以read access
但係Excel唔可以主動write入access (除非你用VBA)

咁你都要貼D CODE出黎, 再問邊段唔識先有人幫你解釋下
咪開個 excel
A1 = "English Name"
B1 = "Chinese Name"
之後入 data

跟住去 word 到 mail merge
揀返你個 excel
然後喺 word 到 insert excel 啲 column
之後合併
無錯, 係用VBA.
唔明有以下幾點:
1. 一早開始要set connection 同recordset.
Set con = CreateObject("ADODB.connection")
Set rs = CreateObject("ADODB.Recordset")
一開始已經唔知ADODB 係咩黎, set 呢2句既意義係邊
2. con.open
con.Open "Provider=Microsoft.ACE.OLEDB.12.0;Data Source=" & accessFile
都唔明呢句係咩意思, 見過其他人provider 之後唔係咁寫, 都得
3. rs.addnew / rs.update
呢d function 邊到可以搵出黎
認真答完之後即刻唔見人試過無數次
我VBA好廢, 但試下答下你, 希望有其他高手幫下

1. Set既意思係定義
即係定義con 同rs 呢兩舊野係一個object, 呢個obejct就係 CreateObject("ADODB.connection") 同CreateObject("ADODB.Recordset")
至於呢兩舊野有咩用, 要睇返說明書先知, 但就咁睇我估con係做連接既物體, recordset我就唔知咩喇

2. con.Open "Provider=Microsoft.ACE.OLEDB.12.0;Data Source=" & accessFile
con入面本身已經係一個connection既object, 佢入面有好多唔同既野, 其中一樣野叫open, 所以有con.open "xxxx", 咁佢個open可以用唔同既方式去開, 呢到就用oledb 12.0去開, data source 用acccess file

3. microsoft既野基本上去https://docs.microsoft.com/都會有說明書
呢d function可以入去search
例如呢到:
https://docs.microsoft.com/en-us/office/vba/api/overview/language-reference
ADODB
即係 ActiveX Data Objects Database

con 負責同個 Database (即係呢度嘅 access) 溝通

recordset 就係將數據讀入嚟 organize 好遲啲用
幫我整個vba,讀outlook mail
攞到寄件者,subject,內容等
大家淨係負皮唔回覆
人地可能唔知自己衰咩架喎
我去茶記問阿姐拎杯水都會講聲唔該啦
欠咗你咩
大佬對唔住,唔該丫,我愛你
我知錯啦大佬,我果時有d忙,唔記得加唔該炸,sorry,俾次機會啦
用power automate, 幾分鐘整好,唔使寫code
我想左邊打一個數字然後右邊顯示另一個數字 例如左邊打數字9 右邊會自動顯示468 多謝
=A1+459
=if(A1=9, 468)
巴打同我諗啲嘢差唔多
英雄所見略同
多謝上面兩位等我試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞