入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
啲數字排得咁整齊,
用 DATE(RIGHT(...),MID(...),LEFT(...)) 囉
有用過呢個方法
但有個問題就係
如果本身日子係 01-12既話 excel又會當佢係日期格式
Eg. 12/02/21 會當左佢係2月12日

=DATE(RIGHT(A2,2)+100,MID(A2,FIND("/",A2)+1,2),LEFT(A2,2))
直接用text(12/02/21,”mm/dd/yy”)?
呢個問題既原因係你公司個system用左日/月/年做格式, 但你部電腦用月/日/年做格式, 所以Load出黎唔對

最簡單既方法係改你部電腦個日期格式同佢一樣, 咁以後都無事
用 value 最好,電腦用咩格式都唔怕
excel 係咪冇得好似瑩光筆咁highlight d 字
成個 cell 轉色,純字 highlight 就冇
Thanks
用埋 ISTEXT(...)
唔該咁多位巴打 但有個問題就係 如果excel本身當佢係日期 個text會變左數字 用岩岩巴打講既方法就唔得
Eg. 09/08/22 變左44812
想問下 係就咁轉電腦個日期格式就得?
同埋因為有另一個system個日期格式係同依家一樣就到一邊 就唔到另一邊
都係用text(44812,”dd/mm/yy”)
試左都係唔得
例如 08/31/22 (本身excel當係text 唔係date)
用完會出 08/31/22
但我想要 31/08/22 (dd/mm/yy)
最低能方法就text format多次,先將text變成date (e.g. text(“08/31/22”,”mm/dd/yy”),之後再text多次由mm/dd/yy轉做dd/mm/yy (e.g. text(text(“08/31/22”,”mm/dd/yy”),”dd/mm/yy”)
thanks
好似冇人睇
Sor9自膠,試完唔得
巴打你方法可以,不過要掉返轉月同日
睇晒啲 msg 我都係 get 唔到佢想要啲咩 result

佢本身個 format 係 dd/mm/yy in text
然後 request 要 dd/mm/yy in value
我幫佢用 =date 將個 text 變做 value
有 value 咁仲想做啲咩

PS: 我電腦 format 係 yyyy-mm-dd 所以就會顯示 yyyy-mm-dd

如果無get錯,佢本身個format 係mm/dd/yy in text,變咗唔可用default 個日期格式轉,而佢應該係想由mm/dd/yy in text 轉做 dd/mm/yy in value,咁所以最直接就swap左dd同mm個value去+轉返date format
如果係 mm/dd/yy ,咁 31/08/21 係幾多?
你用完我個方法咪可以轉到 dd/mm/yy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞