入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
想請教下有冇人識用VBA
折開啲worksheets然後自動save落folder?

點解同一個VBA一時就error 一時就冇
Highlight你要嘅range
打formula
Ctrl+Enter
Record macro
加個loop
Check下reference 齊唔齊
同一份來都唔明點解
有時會冇啦啦黃左某句話error
改完就下一行黃
再改再下一行
閂鳩晒佢開過有時就冇事
建議俾error message 嚟睇
code都冇講經咩
E = mc²
想將workbook裡面每個worksheets拆開做獨立excel file再save低落指定folder.

但每一份workbook嘅worksheets數量都唔同,Marco 要點改?
For each ws in thisworkbook.worksheets

[自己record]

Next ws
如果excel file name想用返worksheet name 應該點改?

平時做法係開一個新嘅excel然後逐個worksheet right click copy n paste
首先你連抄張sheet 出嚟個步驟都….

ws.move
Activeworkbook.saveas Filename:= ws.name
thanks!!

用你啲coding 上網咁啱摷到段code嚟用

依家可以自動拆 改名 同save

開心share
照加嘅意思係唔洗改formula?
例如寫完條formula想apply落下面1000行
但如果手動拉落去會有啲on9,有冇方法一野打到底?

我寫果陣應該已經預埋可以改N同R
你係有formula嘅格仔右下角 滑鼠變成十字時候 double click睇下得唔得 正常可以auto paste

F5 -> “A1000” -> Ctrl + Shift + Up -> Ctrl + D

thanks成功了,想問有冇方法可以指定佢去到邊行?
例如我地apply去之後嗰1000行咁又可以點?
或者有冇返法可以自動填滿到100?
=Sequence(100)

一係用Fill Series
或者有冇返法可以自動填滿到100?
=Sequence(100)

一係用Fill Series

Cell入面打左1先
用右click drag右下角果一點,再返轉頭放手
就會見到Series

之後跟住打:
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞