入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
計號碼離散性唔好太離譜

BUT,跪求大佬幫手砌砌佢
我第一樣諗既係如果要match哂你兩個case
究竟仲有幾多個組合可以剩低
數字夠多既應該仲好有多既…
最簡單應該都係抽到中為止
即係用vba loop到match先停
VBA…神仙級數
跪求大佬幫手砌
其實好簡單
你用formula寫哂啲random
之後recal到你兩個條件match就得
有冇教學
https://sites.google.com/site/outlierseconomics/other/ru-he-chan-sheng-sui-ji-luan-shu
睇完呢個都唔係好明點可以搞到我兩個問題
TG左你啦
得十四頁我會建議你逐頁copy and paste 去excel處理

呢種係要用power automate黎scrap
hello 樓主 有個好蠢嘅問題想問呀⋯⋯

我想將啲數字rounddown,之後再加埋一齊

而家好蠢咁手動
=ROUNDDOWN(B1, 0)+ROUNDDOWN(B2, 0)+ROUNDDOWN(B3, 0)+…

請問有冇一個快啲嘅方法?
sum(rounddown(b1:b....,0))
Thanks a lot!!!

咁如果我係要Sum of B1*4%, B3*4%, B9*4%各自嘅rounddown,仲可唔可以咁做?
不如你講清楚實際係點
唔好意思講得有啲模糊!

我要將A類嘅數字乘4% round down to the integer 再加埋一齊

而家我就手動咁逐個加埋

想睇下有冇快啲嘅formula

Thanks a lot
sum(rounddown(b1:b....,0)*if(a1:a... = "A",0.04,1))
Thanks 巴打

sum(rounddown(b1:b....*if(a1:a... = "A",0.04,1),0))
寫錯,你睇番#993
=SUMPRODUCT(--(A1:A10="A"),ROUNDDOWN(B1:B10*4%,0))

ctrl shift enter
ctrl shift enter 是咪加咗 { } 喺前後?
個答案變咗1647
唔岩咩?
因為應該係
if(a1:a... = "A",0.04,0)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞