入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
index match 仲方便啦其實vlookup 又look 唔到左又要搵番個column index
算啦我都已經好少再討論vlookup vs index match既話題
vlookup對於一般用家黎講係有神聖不可取代既地位
佢地就算轉都係轉去Xlookup
你係唔會改變到呢一樣野
小頭目》每關大佬》Endgame boss
咁樣?

B1: =INDEX($E$2:$E$10,MATCH(TRUE,ISNUMBER(SEARCH($E$2:$E$10,A2)),0)) C2: =INDEX($F$2:$F$10,MATCH(TRUE,ISNUMBER(SEARCH($E$2:$E$10,A2)),0))
我有教人用xlookup
但佢地死都要用返vlookup, 喺度數column
痴埋左一堆唔係好順眼, 修正下
B1:
=INDEX($E$2:$E$10,MATCH(TRUE,ISNUMBER(SEARCH($E$2:$E$10,A2)),0)) 

C2:
=INDEX($F$2:$F$10,MATCH(TRUE,ISNUMBER(SEARCH($E$2:$E$10,A2)),0))
就咁睇我估要加個括號:TRUE ()
正常黎講唔使,true就係true

呢反而呢條式用舊版excel有機會要array formula入
即係你要ctrl shift enter
舊版要Ctrl+Shift+Enter
Version 2008

=IF(COUNTIFS($G:$G,A3&B3)>=1,"Y","N")
唔該師兄 我試吓
想問下有冇方法可以show曬成個格入面字出黎?(如圖中D18)
除左逐格拉行距,因為有幾千行
已經試過auto fit row height,都係咁
一般就 click Wrap text
https://support.microsoft.com/en-us/office/wrap-text-in-a-cell-2a18cff5-ccc1-4bce-95e4-f0d4f3ff4e84

但驚你前期set錯嘢,可以用以下方法
1. Ctrl + A
2. Ctrl + C
3. new Sheet
4. Ctrl + V with Value (123)
5. Wrap text
漏左講諗住print出黎睇
岩岩試過wrap
唔開新sheet:

開新sheet:
Quote唔到你個留言
開新 sheet 後,拉返闊啲個 D 行咪完成
放下負
想講telegram問嘢啲人好多仲1999過呢度

舉個例 隔日就有人打兩隻字出黎話要「compare data」咁
然後乜野detail都冇, 好似預左我已經知你要乜咁

有冇諗過compare data係得你心目中可能得一種compare
但係對我黎講compare data可以係講緊好多唔同既task
而事實上10條友好似問我同一樣野
10條友到最後都係想要唔同既野

所以我一眼望落去唔肯定你想做乜,只會覆一句「??」
問清楚條問題係問果個人既責任,唔係我嘅責任

啲人問問題成日覺得自己已經問得好清楚
係因為條問題本身就係你個腦入面
你一早已經知道哂所有前因後果,你自己緊係明
事實上其他人係唔知情既情況下根本唔知你想做乜
Select晒咁多行先, Warp text
然後double click最底條邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞