入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
好少見peter巴打講理論,好好既比喻

我幫手答埋落去
正確做法係你應該先係sheet A同Sheet B各自為每一行row建立一條key, 例如係D2寫=A2&B2&C2

然後用Sheet A既呢條key去search下Sheet B有無呢條key, 有既就係重複左
search法可以照用返Match都得
學到嘢
我見佢似識識地先唔直接答佢
留名
我都唔明
咪話咗1999
主要唔明vlookup果度
同前面checkbox有咩關係
我已經睇左好多次
我明 首先要 link 去個表 check box 再 vlookup , sor 1999
以前上過樓主堂, 返黎請教
Office2016 點樣做到左邊入list , 右邊出結果?
https://imgur.com/UrazcXL
>左邊條list會一直輸入唔同嘅text入去 /繼續延伸
>右邊keep住自動update
感激
順便問埋, 如果想google搵呢個形式嘅解答 有冇keyword?
用index and Match
右邊個表 (F&G行) 點樣先可以根據左邊自動generate出黎?
留名
hugo1991
掂wo! 唔該哂
想問點樣sort page number由小至大,得a-z簡
Custom sort 都整唔到
我想問有個表格
如果我想set d rules
例如只可以一行寫一個格 有冇得咁樣set ga?
PUSH
你要將呢個column既data type轉返做number type先
而家佢應該當左你啲Page Number係文字(Text / String),所以佢唔比你當係數字咁排大至細
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞