入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
直接做Pivot table就得, 唔使寫formula

C4 : 
=IFERROR(IF(VLOOKUP($B4,$H$3:$I$4,2,FALSE)=C$3,"YES",""),"")

但係因為紅色字長度會不一,平均字數由4到6
本身想用SUBSTITUTE黎將;轉做空格";","",但係一去到4位數會多左個2出黎
99999;
9999;2
咩版?
365用textsplit拆就得
會唔會同一日會到訪超過1座?
用countifs > 0好似好D
如果唔係365,比較舊ver呢
因為我唔記得公司係咩ver想知定第二個方法
試下呢個, 將D delimiter變晒做一大串空格
再用mid locate, 最後trim走D空格
=TRIM(MID(SUBSTITUTE(A1,";",REPT(" ",LEN(A1))),(4)*LEN(A1)+1,LEN(A1)))

如果用365就咁:
=INDEX(TEXTSPLIT(A1,";"),5)

我研究下條式先
學到野。
有冇formula可以做到當A個格出現”Apple” C個格就=B個格+5日 B個格係日期 然後A出現”Orange” C個格又可以=B個格+3日 如此類推
呢個情況最好就用Switch:
=SWITCH(A1,"Apple",B1+5,"Orange",B1+3)

分行易睇D:
=SWITCH(A1,
"Apple",B1+5,
"Orange",B1+3)

如果有好多case就另外整個表vlookup算
我想問如果公司有500個同事,每人要send 1個email,每個同事既attachment都唔同。除咗用VBA,有冇其他方法?
多謝師兄咁可能要用vlookup研究下先
用power automate
想問各位大佬 有冇可能可以打隻英文字母 就出倒一個數字出來
Like B2 打a B3就出200咁樣
因為小弟返shift 有時計糧計到攰🙏🏻
整個表list晒a b c ... 數值係幾多先
之後再Vlookup個表
係B3打=ifs(B2="a", 200, B2="b", 300, B2=...如似類推)
office 2019有幾個問題想請教下各位師兄︰

1. 想係1-100/更多既數字中,隨機抽出黎既數字組合,可以篩選出總和範圍黎出數字組合要點搞?
例如︰1-100,我要抽五個數字出黎,總和係150-210先會出五個數字出黎,要點搞?

2. 係呢條公式中︰ =SUM(--(MATCH(LARGE(C16:G16-TRANSPOSE(C16:G16),ROW(INDIRECT("1:"&(25-5)/2))),LARGE(C16:G16-TRANSPOSE(C16:G16),ROW(INDIRECT("1:"&(25-5)/2))),0)=ROW(INDIRECT("1:"&(25-5)/2))))-4
如果我想隨機抽出黎既數字組合係我要指定既數要點搞?
例如︰ 1-100,我要抽五個數字出黎,上述公式中一定要係6先會五個數字出黎,要點搞?

3. 同時滿足1同2有冇可能?
例如︰1-100,抽10 33 41 47 56,總和係187同時亦滿足到問題公式中我要求既係6

唔該咁多位師兄
1-100,我要抽五個數字出黎,總和係150-210先會出五個數字出黎,要點搞?

你意思係唔係1-100之間抽5個數字出黎,總和係要150-210?
1999唔好意思,
BUT 係
可唔可以講埋第2條式係做乜

問題1係紅圈,問題2係藍圈。
我想有得比我指定數字組合既總和範圍(問題1)同指定參數(問題2)咁抽出黎。

例如我SET 1,5,6,7,8,9,11,12,13,14,15,16,18,19,20,21,22,23,24,28,29,30,41,42,43,44,45,46,47,48,49,50,34,35,36,38,39,40,51,55,54,53,56,58,59,61,62,63,64,65,66,68,69,抽5個數字,總和指定150-260,指定參數要符合問題2既公式出黎要係6,
一抽就出到15 11 66 64 42
35 36 47 61 63
16 18 35 39 53
三個數字組合哂所有條件
我問緊第2條式係計緊乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞