入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
想知最簡單最快vba
Copy access file (mdb)入excel唧方法
所以點解我鍾意用365
弱弱一問咩係spill out效果
係新版用過 翻唔到轉頭
但係大部份人仲係舊版excel 點都要諗計折衷返
case 1
舊版excel所有formula都係return single value
某版本excel開始就變左1條formula可以return matrix
即係1×N N×1 N×N
如filter query
為之spill out range

case 2
以往用arrayformula去處理整片連續column/row都係同一formula (每格都要儲公式)
而家只需第1格儲住條式,成個range打後咁多格冇公式都出到結果
btw
如果你揀左range先ctrl shift enter
好似都係得第一格有計數
後面個range係用第一格個array爆出黎
(好 似 係)

不過佢唔會識得dynamic咁控制個range 既size
試用
interesting
擺低個一蚊先
巴打有冇d簡單d既方法?

咁?
記住ctrl shift enter
同埋改番個 <2 做 <20
btw 巴打你條問題問得好好,直頭要貼堂
成條問題係一睇就明你想做乜
最難得係有背景
例如呢張係活動表, 50-54係活動 , 1-5係先後序呢啲
呢啲背景對理解條問題其實好重要
有時有啲巴打就咁貼幾隻數字出黎乜都唔講
真係傳心都搞唔掂

然後又有你已經試左既野,同埋你想做但係做唔到既野
最後仲要有圖
如果個個問野都可以問得咁清楚就好
Thanks啱啱試過work,而家試下執返入個format先
Apps Script啲code又完全係兩個世界
其實入晒d values落array再loop應該會快啲
不過唔熟Apps Script,得閒先研究
好勁
不過唔係好理解到array formula個玩法
要深造下先
呢個其實相對簡單
邊度唔理解我睇下解唔解釋到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞