入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
樓主你好
想學吓嘢
如果你需要做十幾張新sheet
而每張sheet嘅資料都係來自唔同嘅舊sheet
兼且每一張新sheet都有三四個dynamic嘅圖表
你會用咩方法做
多謝你先
dynamic 圖表有幾dynamic?
要用name果款?
講得唔清楚唔好意思
都係好簡單嘅圖表例如折線圖棒形圖之旅
點控制資料來自邊張舊sheet?
應該唔需要
個情況係例如你手頭上有10張舊sheet
依家每一張舊sheet都要開多張新sheet
一張舊就會對應一張新
而每一張新sheet大約都會有三至四個圖表左右
例如折線圖棒形圖圓形圖之類
頭先我講得唔好唔係話個圖表要dynamic
而係好似Pivot chart咁
你喺個表格update咗嘢
個chart都會相對地更新
所以就想請教樓主你
呢個情況之下你會點做
新既點知邊個係佢既舊?
呢個唔擔心
其實我自己都有方法去做
純粹想請教下樓主你收到呢個order嘅時候
你會用咩方法去做
乜都唔知,點做
唔好意思講到一嚿嚿
我再問老細究竟佢想點先
你自己都唔肯定老細究竟想點, 但又咁肯定自己都有方法做到
我應該要用啲好撚蠢嘅方法
畀你條友搞到燥燥哋
你都講到自己已經有方法做
咁即係唔關你老細講得清唔清楚事啦

問你問題,你又話唔「擔心」
我問嘅問題其實就係影響我到最後會選擇點樣做
你當我係食飽飯冇嘢做,問你兩句消遣下你?
條問題梗係有需要問先問架啦,唔擔心

點都好, 呢條問題我唔會再follow up
你即管睇下有冇其他傳心師出手啦下

BTW,下次啲問題睇唔明直接無視算數
愈追問愈唔明真係第一次
想問下
5個column要手動輸入一堆編號
每個column獨立,唔同column唔可以重複
如果我想重複左就著顏色應該點set?
唔好意思搞燥你
係我唔啱詞不達意冇下次
conditional formatting 5個column
countif (criteria = currentCell, range = 5個column)>1

利申 未試過可唔可行,拋吓意見
想請教吓點樣經vba用justify先唔會蓋過下一行既data
同埋 點樣加完兩行blank row都認到下行data係邊

假設個cell長23
我想個vba會justify完個cell會加兩行blank row先justify下一行
直到justify哂所有有data既cell

唔該哂
利申:啱啱學左一個月仲係咩都唔識
for n=1 to lastRow step 1
justify 3(n-1)+1
add 2 row
一野加10行blank rows先 (假設10行點都夠)
justify 11行 (1 text row + 10 blank rows)
再Detete blank rows
咁得唔得?
其實加夠100行blank都得, 反正都係delete
想請教吓點樣經vba用justify先唔會蓋過下一行既data
同埋 點樣加完兩行blank row都認到下行data係邊

假設個cell長23
我想個vba會justify完個cell會加兩行blank row先justify下一行
直到justify哂所有有data既cell

唔該哂
利申:啱啱學左一個月仲係咩都唔識
for n=1 to lastRow step 1
justify 3(n-1)+1
add 2 row
一野加10行blank rows先 (假設10行點都夠)
justify 11行 (1 text row + 10 blank rows)
再Delete blank rows
咁得唔得?
其實加夠100行blank都得, 反正都係delete
用Do…While 好似好啲
新手都係唔建議用while
唔識好易infinite loop
即係其實要加咗blank row再justify?
我就咁睇佢d字以為係justify咗再加

可唔可以問google spreadsheet
點樣先可以vlookup/sumif 日期?或者將date變數字之後先vlookup/sumif?
呢兩個Formula都係出#value
Lm
你左邊果堆日期/時間應該係文字格式?
轉返做value先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞