入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
示範
整到了
仲要可以date and time
但係個月份一定要用返數字,唔可以mmm"JAN" "FEB"之類
新手留名
第一次請教
我用power query將幾張worksheet嘅form整合咗做一張worksheet,但重新開file,再㩒資料 重新整理,佢剩係show到其中一張worksheet嘅資料,想問問點解決
明明入power query編輯器啲資料係齊
仲要㩒重製function,即係開一個一模一樣查詢,出到晒所有worksheet嘅資料
留名
咪扮新手
想問下呢 有冇方法可以令excel嘅圖可以快速隔行排好

Picture format度得Align Center/Align Vertically, 平時一堆圖要逐張逐張排好崩潰
有得揀最好唔好靠value datevalue呢啲自動幫你轉
死左都唔知咩事
用mid 拆開入番落date()係最穩陣
想問下呢 有冇方法可以令excel嘅圖可以快速隔行排好

Picture format度得Align Center/distribute Vertically, 平時一堆圖要逐張逐張排好崩潰

Btw thanks
distribute滿足唔到你就要用vba排
因為平時import完呢 啲圖會疊埋一齊 distribute個feature會廢咗 無反應

如果有得快速spread開佢地都ok
你拉一張落底咪得
原來個原理係咁 唔該哂
我呢個還好,
唔係人手打date落去
係google spreadsheet 經app script 轉去google form, pre-set左俾人揀
應該出事率低D掛
唔關事
個問題係你控制唔到佢點理解你個日期
01/07係1月7定7月1?
excel係跟自己部電腦格式
google我唔知佢點跟法
總之成件事就好唔穩陣
所以用數目4479x代表2022年8月x日唔係好d咩?
如果你係number
你一開始就唔使用value啦
你用得value即係一開始係text
你先要用value轉番佢做number架麻
咁你點控制"01/07"呢個text轉number果陣係1月7定7月1?
題外話

打日期如果係 Text 入嚟
我一般都建議跟 ISO 8601
呢個問題有D複雜
如果我唔變佢做字,我食spreadsheet上面D字轉去google form就好難控制個format,變成幅圖既(2)咁樣,個google form係俾街客睇,所以一定要靚.

所以最尾係用左1食displayvalue

但係到個客揀左date之後,個response去返excel表如果包含mmm"JAN"等等就認唔返做date+time,所以先有呢個問題出現
而我係要拎個response再去計其他野,要知道日子時間
我諗你都係未理解我講乜野
冇人唔俾你text轉number
亦冇人唔俾你number轉text

個問題係用value/datevalue 將text轉number唔係一個好方法
你要text轉number有date()同time()俾你用
講到咁都唔明就算
現實係識既人一定入做number
唔識既人根本唔會理你咩ISO
一定要指明邊兩個數目字係月份/年份,邊5隻字係時間嘛?

44795轉日子唔係準確d咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞