入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
係咪Excel 365?
Conditional formatting
好簡單用等號加部分absolute reference已經做到
你不如show埋d cell address出黎,方便答你
普通excel
有幾普通?
可以用公式 普普通通咁
覆得唔好....唔係用EXCEL 365
而家用緊excel 2019
如果有365易搞d,可以用array公式filter
無既話我都唔係好識搞,留返其他巴打解答
Text to columns 再transpose?
小妹留名學嘢
可唔可以幫手整個買波記錄既excel
主要都係倍率 本金 結果個d
回頭是岸
分享下365玩法, 不過呢度好似好少人用

=SUBSTITUTE(PROPER(FILTER($A:$A,ISNUMBER(SEARCH(D$1&":",$A:$A)))),D$1&": ","")
其實唔難, 最緊要set啱Range

請教column B 係點set 到有號碼係前邊?同埋又會自動變2,變3咁
另外問多個情況

好似第3 entry ,第4 entry 咁
skills 同allowances 係有data 先會出現
可以如何處理?
原本我比較 "click" 嘅係我要逐個 set 定可以 set 一個 copy 去其他, 定可以一次過 set 晒所有格

現在明明地, 我試吓先, thx
iferror(xxxxxx, "")
揀哂成個range
條formula係set緊你果個range既第一格
攪掂, 唔該兩位
係公司system將data export做 excel
但日期係mm/dd/yy (係excel唔係日期格式)
有無方法可以轉做日期格式
有冇圖睇下

不過通常我都係 copy 上去 Google Sheets
然後 delete excel 果行
再起 Google Sheets copy 全行去返 excel
唔需要思考
岩岩睇到pin excel版本係2207
大約就係 excel當佢係text (平時日期如果轉text 會變數字 但以下轉text都係31/08/21咁出

As of date

禁入去睇版本係寫2207 我估可能excel2007
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞