入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
我做 design 果陣都會遇到啲無法想像嘅要求

「我想要隻色靚啲」

其實呢個係好普遍嘅溝通問題
自己望住個問題以為人哋都會睇到
做收錢既JOB都可以諗應付個客係單JOB既一部份

做義工我真係冇理由同你諗埋你想做乜架喎
義工都要有義工既尊嚴掛

呢個其實係溝通大忌
本來溝通就係要將你個腦諗緊既野表達俾人聽令到人理解
但好多時啲人溝通既前設係當左你知佢個腦諗緊乜咁
結果問條問題來來回回問幾次都仲未知條友想做乜
我已經放棄左直接回一句「?」算
我想整個編號 左邊拉落去自己+1右邊不變 要點整
即係
1/999
2/999
3/999
「你明唔明我講咩?」
你試試按Ctrl+A (即select all cell)
再double-click row 1 及 row 2 邊位中間條橫線
我覺得好多唔識excel嘅人係冇 logic mind
冇logic嘅就會連問問題都會講到1999

都唔一定
有啲真係擺明乜都唔識,但都問得有文有路

我反而覺得係啲人用慣左自己平時做客/做老細既態度上黎問野
即係佢地覺得自己求其講兩句要求
就會有人去serve佢,去花時間諗佢講咩,去幫佢解決條問題
有啲人問野仲問到呼呼喝喝,直接叫你做呢樣,做果樣,真係當自己老細咁

但佢地冇意識到呢度答問題嘅其實都只係義工
12748 case 100
Fjkdkjrbbbjkd case 3884
52 case jjj
有堆咁既data 有無公式可以抽出”case”後面的data?
=right(a1, len(a1) - (search(“case”, a1)+ len(“case”)) +1)
想問有無方法可以show到我排咗人連逐番6日工

=MID(A1,FIND("case",A1)+5,10)

試下再完整啲問問題,可能會有個更高質素嘅答案。
我用excel排 roster,打橫show哂成個月,放假我會mark "off",番工就 "Work"。
但我又怕自己miss咗睇唔到打橫連排咗6日Work
唔係好明
你都 mark 晒 off & Work
點解仲會 miss 咗睇唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞