入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
excel 出outlook 內容噯喎?

thanks
係呢度叫人整, 仲快
Power Automate 本身已經有template 可以直接用
自動Save落OneDrive Excel表好方便
多謝上面兩位大佬 啱啱發現原來我需要三個以上條件 所以我用咗IFS (x,x1,y,y1z,z1)
又要上連登問功課

我有個以下咁嘅Data base

包裝名係用"生果名"&"包裝" 去砌出嚟
包裝code都一樣, "生果名"&"包裝code"

想將上面啲Data 喺呢個Invoice form度輸入item code時
包裝名同price自動彈出嚟
但就咁xlookup做唔到, 因為xlookup好似只可以lookup同一個column
所以我整咗以下呢張form, 用下面張form嚟做xlookup返去白色invoice form

綠色部份就係自己手動輸入
黃色部份係由第一張圖藍色部份c&p過去, 因為又係我唔識lookup多個column

但呢個時候就會出個問題係如果藍色form有加減
黃綠form唔識自動update

所以真正嘅問題有2個

1. 有無可能直接由藍色form lookup到去白色invoice form
2. 如果唔得, 有無方法可以簡單地當藍色form有update, 黃綠form都可以同步update?

好似好複雜
希望各位高手唔好嫌我煩
p.s.我有諗過用power query 但又好似唔係好啱用咁
唔..其實係好簡單既2d lookup
你將佢諗得太複雜
item code前後拆番開做Fruit02 同10
打橫match 10 可以搵到第幾個col
打直match Fruit02可以搵到第幾個row
之後index就得
你係鍾意xlookup又可以xlookup+offset+match
vlookup仲簡單,vlookup + match

唔鍾意拆開個item code,直接array formula硬爆 item code = 包裝code range再index番出黎又得
唔鍾意拆開個item code,直接array formula硬爆 item code = 包裝code range再index番出黎又得#math#dog

多謝咗你先
係咪要用"array formula"?
等我去搵教學片嚟睇睇

item code=包裝code range 又即係點
搭嗲答,我比較鍾意用index match

我都有諗過用index match
但係唔識𠝹開name, code, price

想請問name range 嗰條formula應該擺喺邊度?
左上角可以改range name,Ctrl+F3可以睇range manager

唔改name range其實都做到,index入面個range你自己揀就得

原來係呢個位
我成個弱智咁

聽日返去試下先
Thank you

想問下唔用vba點樣可以由上面個table 變成下面咁
下面三個column應該點入
你係咪真係得兩個row,3隻item同1,2,3呢3個數字先
做完又話唔係咁就慘
Row 數目不定,淨係3隻item,數字有1-5
麻煩各位巴打
不如順便講埋用緊咩version excel
問問題請講埋用緊邊個版本excel, 唔同版本做法可以好唔同
用緊excel 2016
365/2019 好似多啲野用?
365/2019處理array係方便好多
不過就算2007我都唔覺得有咩係特別做唔到
純粹係麻煩啲
你呢d高手緊係得,我呢d無左365 d新功能就好似無左隻手咁
MS就係想你咁
先用last row check最後個行,跟住用for loop同if?
想問下唔用vba點樣可以由上面個table 變成下面咁

Sor9,眼殘

如果row 同column 都係keep住都會係variable/會update data,要另開一個worksheet先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞