入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
A1係Chan Tai-man
A2係Chan Siu-ming
A3係Chan Ka-man

B1係Chan Siu-ming (ming字後多咗一個space位)
B2係Chan Ka-man(今次係Chan字後面啪咗兩個space位)

我手頭上有兩份name list,而家我想比對會唔會係有重複咗。
我做法係ctrl highlight晒A1-3 同B1-2,然後係「條件格式」度揀「重複值」(類似係咁既字眼,唔係好記得),咁excel就識得幫重複咗果d填色。不過我發覺入data果時啪多咗個space既話,呢個function會當做唔係重複,唔會填色。我次次做野果時都要逐隻睇space位。點搞好
即刻google咗=trim,唔逐晒你
仲有clean都好好用,可以清走d隱形符號
有時lookup唔到又搵唔到原因就可以試吓
做乜咁睇唔開
唔好起我底
岩岩多手google左sor
btw,巴打你真係好人好者
唔使怕起底啦

同上圖類似 但我有header 我想column E 係sort by, column D 係then by 但最後得column E有排到 column D冇排到
不如你真係貼你個唔得既case出黎
A:A 都得
可以唔填數字
=COUNTA(Sheet1!A:A)+COUNTA(Sheet2!A:A)+COUNTA(Sheet3!A:A)
身分證A1234567
點轉幫返佢加括號,變成A123456(7)
Urgent help please

=LEFT(A1,LEN(A1)-1)&"("&RIGHT(A1,1)&")"
Urgent,點解我打咗1,2,3,滑鼠拉落去,自動變晒1,1,1,排唔到序既
影張相嚟睇下
有冇揀哂3格先拉?
都係唔得就開頁新既由頭1.2.3再黎拉之後成行COPY返過去
最終開新page做,唔知關唔關我同一個page,上面有d已經1-10排好咗十隻,然後下面又有d資料想重新由1開始排起,但一拉就變晒1,1,1,1咁,唔識自動變1,2,3,4咁排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞