入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
唔該呢位巴打岩先都試過 但都係唔得
我上邊可能講得唔清楚
依家個問題係有d當係text 有d當係date
Eg.
As of date
08/31/22 (當係text 因為excel要dd/mm/yy先當date)
09/08/22 (當係date 但我想要係9月8日 excel會當左8月9日)

最後我想要個結果係 全部都變做date (因為想用日期黎排序)
31/08/22 (8月31)
08/09/22 (9月8日)

唔該晒
咁搞笑 同你講嘅唔同
我條式嘅 Left & Mid 對調就做到
Btw 你cap圖啦,你描述得好唔清晰
件事明明應該好簡單
點解會搞成咁
依家得唔該巴打 下次有野再問會cap圖
Sorry 囉
其實佢個問題我公司都成日有
佢個問題係Excel load出黎果行date有d係text但有d係value
Excel會當12/1/2022係value,因為知道係日期
但12/13/2022係text,因為無13月

我通常既解決方法係用csv loader 強制load佢做全text,然後我再用formula read返個yyyy mm dd
Easy~

excel download: https://we.tl/t-uz7YBblGrd
video: https://streamable.com/teq6ll
請教column B 係點set 到有號碼係前邊?同埋又會自動變2,變3咁
另外問多個情況

好似第3 entry ,第4 entry 咁
skills 同allowances 係有data 先會出現
可以如何處理?
iferror(xxxxxx, "")

IFERROR 唔係用黎check Error?
#N/A 唔係 error 嚟咩?
我指係如何可以令到Skills, allowances呢2項可以對應咁出返
SOR, 之前1999
我接觸過嘅公司'曾經'有,我建議一律所有日期export value,而唔係出 date ,因為 date 有 N 個情況出現唔同格式,又 text 又 value ,一律 export value ,就可以隨你喜歡轉任何 format
你唔係做咗出嚟咩

你後面加 Skills, allowances ,公式照 copy 去 Skills, allowances 果行 ,就會出到
我明了,因為你之前果啲 data 冇 Skills, allowances ,所以會上咗去第一個

但第一個logic係,你啲data要一致先
大家都要有齊咁多隻
result 可以係空
Excel既話最好係搬晒過去call remove duplicate
因為啲DATA 係system GEN 出黎, 個System 就有嗰項data 先會show
不如直頭入個system backend set好佢 , 用excel 去估真係有啲傻,始終唔知啲data有幾多款 你10個款就會有10個setting
唔該巴打先
感激感激
Lm
源頭減廢 你我有責
我估佢公司export出黎應該係csv
咁csv本身係無格式
結果Excel認到係日期就變date,否則就變text
如果係我會用Power Query執一執d data先
用power query應該搞到?
power query 應該得, 但我通常直接用呢個CSV Loader load佢就得
搞到咁複雜我會直接用VBA算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞