入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
首先index個range包晒3個columns先 $C$8:$E$13
之後index入面有個parameter係俾你入column number
用match搵返係第幾個column
多謝 傅家俊 同 @siuyeong 2位巴打咁快解答

@siuyeong巴打set個column number 同加多個mix嘅unique value 再VLOOKUP即刻通咗另一個方向

不過我都再嘗試諗埋其他formula先
唔洗特登諗 你將來學到新公式嘅時候先用
諗爆頭停滯不前 對你對件事都冇好處
開頭啲公式唔好介意去煩
唔好介意太長
唔好介意要開多兩三行做輔助
最緊要係你自己邏輯要清楚做啲咩
咁就冇題目可以難到你
路過一問
其實兩位巴打個方向都幾好
你仲想嘗試咩formula?
想問問,excel 有沒一個功能可做到以下呢個case

假如我有兩個唔同試算表 1 和 2

試算表1 入面既其中一個儲存格係 1234

我想係 試算表2 入面show 出 ABCD

即係想 係 試算表1 打數字。

試算表2就出指定既英文字?
假設有兩條data,想計佢哋correlation
e.g. =CORREL(OFFSET(A100,,,-20), OFFSET(B100,,,-20))

%ch_1 %ch_2
xx% yy%
xx% yy%
xx% yy%
.
.
.
xx% yy%

呢兩個column嘅data會每日更新愈嚟愈多row, 所以每次paste完新data上去都要drag formula落去

有冇spill formula入完(入落cell C2 only)可以自動計哂唔洗手動drag formula落去?
btw % change可以用
=OFFSET(A2,,,COUNT(A:A))/OFFSET(A2,-1,,COUNT(A:A))-1
將成組變成 Table 就可以了
每次加新data 旁邊嘅 formula 會自動 drag 落去

用table感覺上lag d
真係無可能用spill formula?
加油
應該唔會lag d
正常玩data係用table好d
Formula可以用table名/field名,唔驚走位
加新row又會自動入落table範圍
如果你用其他app例如power BI,又可以直接import table
好多好處
如果 Google Sheets 都有就好

而家要 pre set 啲 formula
或者行 app script 自動 run
我都有個 excel 難題

就係唔知點樣令到 excel 自動 gen 3d map 嘅 video
好想破解依樣嘢
事源我有啲數據分析要用到 3d map 嘅 heatmap 功能
每一日都要 update 一次 data ( 自動 read google sheets )
然後入 3d map 手動 refresh data
再手動 export 預設嘅 video template
再自動 sync google drive
再自動射出去網頁做 present
成套過程就係差 auto gen heatmap video of 3d map in excel
我完全唔知原來EXCEL可以GEN 3D Map
可以玩下,如果玩到 VBA 都 run 到就完美
lm
lm 學嘢
想問下excel roundup/down
如果結果係0, 點先可以真係show 0而唔係show橫線?
唔關個function事
係number format
正解
可能我個問題好廢

我就有個咁既表格
入面有幾百個項目(a)
想好快手d將 (b)同(c)果行變做(e)同(f) 咁樣整合
(姐係如果日子係連續就要一頭一尾
唔係就一頭一尾都係打反同一日)
B同C應該係相同既?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞