入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
44795=8月22日2022年
雞同鴨講
九唔搭八
close file
開頭我都係用datevalue(left……mid……right)每個字數返年月日架
請問各位師兄

公司做糧油雜貨批發,想整個簡單出單系統俾老人家用,有冇現成的或整一個要預多少錢?

功能大約如下:

*進出庫存
*出單可以幾部電腦進行(現時用緊excel 出單,網絡磁碟機去共享出單excel)
*提示低庫存產品補貨
*可以匯出指定訂單,想加埋指定訂單的貨品總件數俾同事去執貨
*客戶攞貨記錄,客戶欠款
*可以睇到生意結算
*可以睇到邊D產品好唔好賣
highlight then ctrl + D
睇吓係咪你要嘅嘢
試下drag down果時㩒實ctrl

btw我用緊excel for microsoft 365冇你講果個問題
Hi 想問下VBA點樣揾日期
Data:column B裝住一堆日期,順序,會重複
目的:Cell A1係個日期,想用A1個日期揾Col B第一次出現呢個日期既row,擺入個variable度

試過application.worksheetfunction.match, range.find, 但係有時得有時唔得(match / find唔到)
Thanks
Number format
Custom
“總數 = “ #
用loop逐行check col B
如果match A1 就assign row number落variable , exit 個loop
Sub find_date()
Dim date_to_find As Date
Dim r As Integer
    r = 1
    date_to_find = Range("A1").Value

Do While Range("B" & r).Value <> ""
    If Range("B" & r).Value = date_to_find Then
        Exit Do
    End If
r = r + 1
Loop
Debug.Print r

End Sub
其實用worksheet function match() 都得
想問一問 我有600 個sample 每一個sample 會揀 0001-0012 12 個選擇 而每個選擇都唔會重覆
而0001-0012 都會有一個相對認既機率
我應該點樣gen 一個table 係包括晒600 個sample 12 個choice?

上網揾左好耐都係教用 randomarray 但用randomarray 就唔會用到 0001-0012 既機率
呢條冇人答?
淨係識用VBA搞
你試下用formula當練習下囉
我仲未有心機開個excel 出黎
呢條唔可以憑空寫
第1格1
第2格1
select兩格然後再拉落就係11111
按對認機率gen左一個600sample既list先,隔離開多行rand(),然後sort by random number
我本身都想挑戰下,但呢排好忙未得閒研究
用power query unpivot得唔得?
咁多樣野加埋已經係一個完整既出單系統
何來簡單
請問有咩formula可以做到?
左邊1-3係data,右邊個表有1-2想求3
請問師兄知唔知可以去邊搵人整?大約咩價?
你可以TG我傾下
不過如果太多要求我都接唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞