入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
冇電腦
晏啲答
唔該哂
單column入面會唔會有重覆?
想問下點樣可以係幾份PDF同一個位抽取 data
類似係咁 唔該哂
https://www.youtube.com/watch?v=kjGryjOmoTk
如果用365 insider 版本既話,一個vstack+unique就極速完成

2016既話...我估create新row, 用countif check晒 data 2有無出現過,然後有就ignore, 無就show? 無試過唔知得唔得
用power automate desktop, 佢內置揾template做呢樣野,但實際使用時你要自己改改
我想問d好低能既問題

以前用開vlookup 就算係用緊table
想用個ID 搵個staff grade 係=vlookup(a2,Sheet1!A:G,7,0)
咁就會直接Read哂成行B staff id 搵到相應既result

宜家用xlookup 如果用滑鼠select row 一定出#n/a
因為佢好似一select 就將條formula 變左做table
=XLOOKUP(A2,bookABC.xlsx!Table1[STAFF ID],bookABC.xlsx!Table1[[#Headers],[GRADE]],0,0)

要我人手 將條read既table 轉返做指定值 $a$1:$a$184$G$1:$G$184先出到result
有冇咩解決辦法
=XLOOKUP(A7,[bookABC.xlsx]Sheet1!$A$1:$A$184,[bookABC.xlsx]Sheet1!$G$1:$G$184,0,0)
第一條式有個位有問題,你好似揀埋個header:
bookABC.xlsx!Table1[[#Headers],[GRADE]]
唔揀個header就得啦
好似係因為你揀個column既時候見唔到row 1就會揀到咁既樣
只要你上返最高,見到column名時先click個column 咁就會正常
個人好唔鍾意用table
感覺上用table做成既混亂仲多過佢既好處
在線等
我整左d chart每日會update
你當係line chart, chart入面有幾條線代表幾間分店, 去顯示當日revenue
我淨係想show 番最latest嗰一日嘅data label出黎去由高至低排序番等幅圖靚仔d
但變相我每日都係做一次呢個動作, 因為幅圖d label唔識自己幫我跟latest date shift
即係例如今日26號, 我自己喺每條線最後個point加左data label
到聽日我加左27號data, 幅圖顯示到, 但d label停留左喺26號,
我就要delete曬26號d label, 再重新督一次27號嘅label
2016 excel
Data label點解要自己加
類似咁樣, 我揀data label會成條series踢著左label

咁我就人手揀每條線最後嗰點黎踢著label
而我淨係想顯示Shop名喺最新嗰一日嘅data上面
但每次加新一日嘅data, d label都唔識自動移去新嗰一日, 搞到我要重新督一次
data label可以用formula 好似係?
即係點, 唔係好識
excel一去到chart就勁唔識用
Excel chart自己有default格式
你一改野就會自動轉返做default
試下熄左佢:

File > Options > Advanced > Chart >

deselect 'Properties follow chart data point for current workbook'

deselect 'Properties follow chart data point for all new workbooks'

利申:未試過,唔知work唔work
第一次係度問野
想問如果想將一堆data分門別類
例如包含左”TYC”呢3個英文字就A區
“OPC”就B區 如此類推
但呢堆data後面係連住一抽numbers
每個都唔同 E.g OPC57890 OPC45678
同時有啲data 淨係純數字E.g 965421 去分係C區

但總之就係用TYC OPC 同純數字去分咩區
應該點做
麻煩各位巴打
超級感激
If(isnumber(A1),”C”,if(left(A1,3)=“OPC”,”B”,if(left(A1,3)=“TYC”,”A”,”Invalid data”)))

空手打出嚟 試試佢
想問問會唔會有無VBA 教學?

份工有好多Copy & Paste 架野
有D 浪費時間同Copy 得多都怕錯
掂晒
唔該晒巴打
如果有你諗得咁快就好
thanks 等我研究下先
想問VBA,希望有Ching 幫幫手

我想自動Copy 一堆Data

例子:Worksheet 1 入面A1
要Copy 去 WorkSheet 2 入面 A1:A18

接住就不停Loop

Worksheet 1 入面A2
要Copy 去 WorkSheet 2 入面 A19:A36

直到Copy 到A1000
先完.

可以點寫?

Thanks Ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞