入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
姐係點呀?
做到了thanks ching
想問excel係咪有行數上限?如果想突破又要點做?
一百萬行都唔夠用就唔好用excel
同意
用兩個 excel
將你唔想入嘢啲cells lock哂佢,然後protect個worksheet
當你用Column A-Z, 首先用mouse框住你想限個範圍先, 例如A2:Z1048576
之後上面揀Data --> Data Validation (資料驗證)
Allow果度揀Custom, 然後下面入formula:
=COUNTA($A2:$Z2)<=1

之後你就會發覺同一行入唔到兩個cell
如果想限制個範圍唔同, 上面條式跟住改就得
($A2:$Z2 係第一行個Range)
屌, 撳住個CTRL拉落去咪得
365終於正式出左textsplit同vstack
葡萄
應該果兩格入面包含埋date
你條式係點?
佢要搵最短距離,你咁樣有機會大過12
我會咁:
=If(ABS(A1-A2)>ABS(A2-A1),A2-A1,A1-A2)
請問巴絲打們
Google sheet係咪無進階篩選?
用咗幾年 感覺上冇
日日都要篩返幾十條row出來改資料
係咪要用返ms excel
開多個column用formula計番個true false出黎再filter
你當我要減返每日賣左Mon貼既數量
但有幾百個唔同size既既mon 貼

我有幾千條row
開多個column用formula計番個true false出黎再filter

有咩問題?
Google sheet 無advanced filter
同埋唔明用咩formula 🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
用普通filter就得
有咩一定要advanced filter
你filter true false炸喎
你本身要咩condition 咪寫咩formula
仆街鳥
會唔會advanced filter唔係我諗果樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞