入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
聽落去用xlookup可以解決,你貼張圖就可以更具體咁幫你
唔明,有無圖
唔知係咪咁
假設你用Excel 365
鳩估:

加個iferror
如果vlookup A無result,就vlookup B
唔記得講
123456 係地址
唔記得講
123456 係地址
岩架啦
唔講版本一律假設365就得
有無2016版本

其實我都準備左個表
第一張圖左邊就係原始data,我就想要變成右邊咁自動整合個item係咩地點出現過

就算好似第二張圖咁就算其中一個item地點多左,都可以自動整合
HI 巴打 #384我加左圖落去解釋翻
可以望下
用緊2016
如果365版我好快寫到,但2016難勁多交比其他有料巴打
想學365點寫
我上網搵左個用輔助cell既方法
但有限制
例如ABC一定要順序,唔可以AAAABBCCA咁
無得好似#387咁簡單直接

都得呀

每次入完新data再sort一次就解決
問果陣又唔講版本
到巴打整埋圖答你又話版本唔啱
其實有冇諗過咁樣係浪費緊人地幾多心機同時間
google sheets 勝
想問可唔可以copy條式嚟同解釋吓
研究緊呢度發生緊咩事
我番去睇下個file仲係唔係度先
過左咁耐我都唔係好記得自己做緊乜
=IF(ROW(I4)-IFERROR(LOOKUP(2,1/(I$4:I4<>I4),ROW(I$4:I4)),3)<COMBIN($D$1-MATCH(I4,$A$1:$A$10,0),$D$2-I$3),I4),INDEX($A$1:$A$10,MATCH(IF(IFERROR(COMBIN($D$1-(MATCH(I4,$A$1:$A$10,0)+1),$D$2-I$3),0)>=1,I4,H5),$A$1:$A$10,0)+1))
唔知有冇野打少咗
我都轉左會google sheet
但係googlesheet冇xlookup
你冇打錯既話應該用到架啦
記住ctrl shift enter入
可有可無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞