入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike

想問有冇方法可以將啲data排大細?想由細至大排列
=RANK.AVG(D2,$D$2:$D$11,0)
用呢條formula會大至細排
不過我答案最後都計到
lm
Thanks ching!
姐係一個master file as working,
一個cell = unique code 去做lookup,
全部要Input 嘅cell就落formula,
之後再paste as value > save as 咁處理?

轉左新工發現個個星期都要哂致少半日去填一堆form真係浪費生命
真係唔明啲同事可以接受浪費咁多時間係填呢啲form到
睇唔到你d form / data唔知實際情況係點
你係咪每張form格式一樣?

以前試過整個表set晒formula
每行有workbook path、sheet name、cell address、input value
然後用VBA每行scan秒速填form
你好,唔知道可唔可以問Google Sheet

我個sheet 係sync with Google Form 俾人request 公司嘢,有冇辦法可以容易睇到同事request 同一樣嘢嘅次數?

因為個form 可以無限次submit request 唔同嘅嘢,所以colour formatting 最多只可以睇到同一個email address 出現咗幾多次,但唔代表佢request 同一樣嘢已經唔知幾多次

麻煩哂

一樣格式呀
唔識用VBA
平時做嘅嘢最多都係用到vlookup & pivot table
咁其實用你上面方法,lookup然後paste value都OK
但你有大量form,要重複click好多次咁解
VBA就全自動+快速搞掂
但vba 真係好難學, 有無咩堂可以上, 或者d 網上教材咁
X2,但之後轉工無人識maintenance 咁佢哋就仆街
唔知樓主有無教
YouTube 大把片可以睇
其實來來去去都係玩loop
Loop入面開file、入value、關file + save
用返人手囉
我已經盡量寫到易main
其實算易,我都係google 想做嘅function嘅key word,跟住抄下改下
但無其他同事識vba已經可以收皮,加上佢地連基本excel formula 都唔識

到時啲statistics 又變返人手計算
「轉工無人識maintenance 咁佢哋就仆街」
關人撚事咩
啱,走咗之後真係wfc,原本都係方便自己做野
以前有個同事寫D VBA全部都係hard code打落去
例如個range address
個cell一轉位就改到我仆街
想問下web crawler一啲問題
上網搵緊點樣用query table抓取資料,見到有個example用台灣大樂透做例子,有行嘅code寫住:
WebTables=“5”

想請問我日後如果想抓其他網頁表格,咁我點知我想要嘅table個number係幾多?
唔記得講翻,係excel vba
office 365既話可以寫個filter 放入你個precentrank
GOOGLE

btw 最後用左if
平均每個星期click 10次左右
仲有另一份form 每個月都要填至少5次,每次都填唔同cell,份form 仲有個位係”check box”,但做form 個個人唔識整,結果用font type
啲同事每次都要周圍copy & paste
想問下 假如我set左一條formula
我入個age同sex之後會得出一個數字
如果我想整一個表格 入面有晒30-70歲以及男同女既所有組合所得出既數字,eg 30男 65女咁
想問下excel有無方法做到
唔該晒咁多位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞