入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
佢就係話我打漏咗個(
但我又揾唔到喺邊
excel同google sheet都試過曬
一個問題可以好多方法去解
所以唔緊要

ching咁撚勁

=IF(ROW(I4)-IFERROR(LOOKUP(2,1/(I$4:I4<>I4),ROW(I$4:I4)),3)<COMBIN($D$1-MATCH(I4,$A$1:$A$10,0),$D$2-I$3),I4,INDEX($A$1:$A$10,MATCH(IF(IFERROR(COMBIN($D$1-(MATCH(I4,$A$1:$A$10,0)+1),$D$2-I$3),0)>=1,I4,H5),$A$1:$A$10,0)+1))

我係咪又打錯野
全部 I4 改做 I3 , 好似係
你係咪放錯格仔

H3H4嗰行手動入,但H8嗰度重複咗
我都覺得似係呢個問題
我而家先知你用google
唔包用到架喎
問個弱智問題
算式點樣伸延落去

例如我第一項打=2^5(2既5次方)
第二項打=2^10(2既10次方)

如果我用呢兩個拉落去,會不斷循環上面兩項
有無方法令第三項變2^15同第四項變2^20

唔該哂
=2^(5*row())
頭先諗到
將5,10,15呢d分裂出黎,A1放5,A2放10
然後2^A1就得
唔該哂
咁所以我要點改先得?
我轉用excel試吓先
條式唔改 放落 i5
再將 i5複製 copy去俾其他格

啱啱轉咗excel都仲係未得,係咪我有野打錯/放錯位咗?
=IF(ROW(I4)-IFERROR(LOOKUP(2,1/(I$4:I4<>I4),ROW(I$4:I4)),3)<COMBIN($D$1-MATCH(I4,$A$1:$A$10,0),$D$2-I$3),I4,INDEX($A$1:$A$10,MATCH(IF(IFERROR(COMBIN($D$1-(MATCH(I4,$A$1:$A$10,0)+1),$D$2-I$3),0)>=1,I4,H5),$A$1:$A$10,0)+1))
Ctrl + Shift + Enter
thanks ching終於打到了,如果想揀多啲數字 eg:5個 應該點改?
想問有冇方法可以將啲formula一野打到底?
咁都俾你復刻到出黎
如果冇記錯照加就得
滑鼠移到有formula嘅cell框框 右下角 會出現十字,雙click按理可以c n p到底。

定你係想表達其他嘢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞