入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
公司excel好多vba 成日做做下 再開過個excel 就會無晒d vba
想問下有冇方法解決
拍條片嚟睇下點樣發生
D code係點? 無code好難討論
無Code唯有鳩估
你係咪D UDF死左, 變晒#NAME?
試下用 Ctrl + Alt + F9 強制Full calculation
傳心

認真如果有心要問一早貼左code啦
我有條formula有時用到

有時用唔到

求excel神人解答
Sorry 巴打
我唔知岩唔岩

本身就咁的,成日都係做做下save完熄左再重返的時候就變左咁

save左做xlsx?
lm
xlsb
第一屆excel傳心大賽開始
歡迎問我問題(只會答yes/ no)
最快解決到問題可獲足鳩鳩猴一隻
可能係白癡問題,新人求救

我有個表,第一張sheet就咁

編號             價錢
A                   20
B                   30
C                   5
:                     :
:                     :
Z                  40

第二張sheet
編號            價錢
B                   15
B                   10
B                  5
Z                  30
Z                   10

第二張sheet係第一張sheet嘅拆數
咁我依家知道我第二張sheet拆咗B同Z,共2項
有咩function可以計到第二張sheet有幾多個編號(重複唔計)

實際情況sheet 1有成千鳩幾張單,我自己就入緊sheet 2。都唔清楚自己拆好咗幾多張單,求打救
試試
=COUNTA(UNIQUE(FILTER(編號,編號<>"")))
如果我想係excel入d date
咁要入完date自動生成一份word/excel
同埋d date要入埋分新野
要點搞
睇落無咩問題,我都未遇過你呢個情況
幫你Google左其中一個solution:
https://www.thespreadsheetguru.com/blog/personal-macro-workbook-disappeared?format=amp

如果唔得,試吓save做.xlsm睇吓有冇改善
你果份「新野」係咩樣?
有冇sample睇吓?
Ching試過都係唔得
最後都用麻煩方法sumif再countif計到
我估係寫左個if入去
你Excel係咩version
no
早兩日我部電腦都係咁,好崩潰
然後 google 到有人教 enable 返 personal.xslb 就 ok
我 enable 完見得返哂所有嘢,你試下得唔得啦
想知點樣係舊版excel做到filter/query果種spill out效果
新版先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞