入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (7)

995 回覆
88 Like 9 Dislike
======注意======
係度討論收費嘅嘢有機會會俾admin del post
所以呢個post只限問EXCEL問題
請大家唔好問我上堂既野,亦唔好話會提供任何酬勞
就算問我亦都唔會答,我會直接無視所有呢類問題
======注意======

有野可以繼續係度問
如果有FILE要send過黎,或者有其他問題,可以用以下方法搵到我:
Telegram : @excel4freehk
E-Mail : excel4freehk@gmail.com

因為個post通常都會有幾位熱心巴打幫手答問題
所以我會優先照顧tg搵我嘅巴打先

同埋為咗費事好似挑機咁
如果我見到一條問題有人答咗/討論緊
無論答成點,通常我都唔會再加入討論

所以如果係指定想我答嘅問題最好都係tg我

之前擺係度果啲Excel 問題收集係哂呢度:
https://www.excel4freehk.com/e4fhk/challenge
有興趣可以試下做,同我交流下
留名一身蟻
緊想學到好似你咁勁
可以架
想請教下
我有N格input, 每格入面係"150 4" "200 3"之類咁兩個數字隔個空格.
點可以一條format過, output 每格入面數字乘埋,再加埋既total.
例如兩格input "150 4" "200 3", 就出"1200" (150*4 + 200*3 = 1200)
一定係3位數* 1位數?
唔係, 每格乘埋其實 =PRODUCT(SPLIT(A1, " ")) 就得, 唔識點樣可以唔加額外格加埋佢
原來已經去到有split用?
你將佢拆做兩個array
{150,200} {4,3} 咁
然後兩個array *埋, 再sum左佢就得
明你意思, 但唔知點做, 一直搞唔明excel array點用
=SUM(LEFT(range,SEARCH(" ",range))*MID(range,SEARCH(" ",range)+1,99))

咁得唔得?
PS: 無任歡迎指教
係類似會咁煩
但我都幾肯定你呢條係未得
好煩,一時都諗唔到有咩好方法做
先講明我唔係用365, 365應該有方便少少既方法

前段{150,200}咁做:
LEFT(SUBSTITUTE(MID(A1,FIND({""""," """},A1)+{1,2},10)," "," "),10)

後段{4,3} 咁做:
LEFT(SUBSTITUTE(MID(A1,SMALL(IF(MID(A1,ROW(INDIRECT("1:50")),1)=" ",ROW(1:50)),{1,3})+1,15),""""," "),10)

兩個array *埋再sum就得(ctrl shift enter)
我以為個做法應該都簡單, 係自己唔熟excel, 如果係咁加cell識堆product黎sum算
Anyway, 唔該哂
可以拆開黎做就最好
excel處理string比你想像中麻煩
我剛剛試左, 呢個方法係得。
不過要用value 轉做數字先得
sumproduct (value(LEFT(range,SEARCH(" ",range)),value(MID(range,SEARCH(" ",range)+1,99)))

諗左好耐終於知點解你地會咁寫

我以為"150 4" "200 3" 係一格input黎

你地岩
唔怪知得你咁多“”
我仲諗緊你做緊乜
好柒
巴打我睇錯題目
你睇番上面有簡單啲既方法
想請教一下,有冇辦法剩係用Formula去做
有一個固定大小 2D Array既Data,Data既格式係‘‘A,B’’,A同B都係文字。
有冇得輸出個結果係輸出所有滿足唔等於所有B既A值
想問下如果我有個表
ID No. yes/no
1 Y
2 N
2 Y
3 N
想係隔離整個表搵每個id 有幾多個yes
應該用count of定vlookup?
你兩個criteria要用countifs
可唔可以整個例子出黎?
問detail就冇人應機係好常見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞