[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
用綠塞 最能緊要有界刀
電燈佬話線剪快靚正
承重用綠塞一定GG 爆炸塞只要舊膠唔變脆基本上唔會甩到出黎

Hilit隻塞又唔算好又唔算差
上面見人講左 搵過 成二千鎂
我攪下濕鳩燈喉用唔著咁重型
當你成日要做
我覺得淨放部機上去 長遠慳好多力同時間無咁累
時間應該慳唔到,
上喉閘>斬喉>手攪
>定位器>攪牙機
一板牙都係16下忍一忍好快過,整多兩整隨時自己都唔想用

仲諗住電卜都打到成700幾NM點都夠扭力dup得入會有啲電枇/電扑樣就咁手拎套落去dup牙既細喉機
電扑個700幾NM係一瞬間,只係不停咁一瞬間就好似好大力咁

攪牙機要一直keep住個扭力要求大好多,不過手提攪牙機鬼佬用黎攪2-4寸喉咁一定貴
但係咁喎,電燈佬牙板只係兩邊駁20喉做手柄既手動野,所需扭力有限。
車轆果幾口螺絲要求100-120nm(網上資料)都要駁條幾呎長通先鬆到第一下,相信要取代人手百幾nm都輕鬆。

當然水喉係直徑材料上對機器既要求都嚴苛好多要二千鎂都真係無可厚非
外國電動PVC喉cut鉗同絲杆cut鉗都有,應該係鬼佬個邊無咩需求所以唔出細攪牙機,一係自己改個20/25牙餅用索頭批開牙
屋企好少用,間中鑽個窿係唔係買220v好d但見好多廠都只係行電池 另外M12 BPD-0可唔可鑽石屎
間中鑽個窿問人借好過 如果真係要買搵把平平地既220v油壓鑽看下門口就夠

索頭批個震動mode只可以打非主力牆同細洞,打主力牆打到把野著火都唔知入唔入到3cm

Milwaukee係唔係無出220v
因為心目中排名Milwaukee>Dewalt=Makita,但好似得Makita有220v
講開奇怪野 紅m個上絲桿扑又係幾好用咁 唔洗用魚扭到花晒牙

改牙板係諗唔到要點整 一個大卜頭燒落個板到?整得就想可以換板玉
紅米好似得110v因為一直賣美國多,220v油壓鑽大牌子都無咩問題因為一定夠力,MAKITA BOSCH HIKOKI都有220v 睇下邊把靚仔就買邊把
我上絲桿都係拎兩粒六角互頂咁收上去算

改牙板可以拎個石令梳再焊個牙板匙落去,不過焊個下個精度要好高
同心度真係好煩
咁應該揀Makita
暫時上網睇左幾把,搵日落新填地望望
1.HP1631K 可唔可以鑽石屎
2.HR2442
3.HR2470X5 多個極少數會用既打鑿功能同埋係set裝唔洗買頭
2同3先係油壓鑽
我見1既說明書有混凝土鑽孔能力但網就寫磚材所以先上黎問問
想買把makita HR166 淨機
請問旺角或者鴨記邊間平?
佢係有衝擊功能,不過唔係油壓鑽既級數,鑽石屎會鑽到你想掉左把野
勁細個洞衝擊鑽ok,大小小都鑽到手軟
價錢都係1-2百浮動唔會差好遠,深水埗旺角邊度近屋企就去邊度睇吧
大同細既定義係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞