[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
https://youtu.be/KzF3f_5afFY
我睇鬼佬係用隻小露寶吸
跟住自己整個switch可以係幾部機既喉到轉換
呢種係固定位置好唔好用
旺角邊間有賣FISCHER 紅塞?

來佬野森林會唔會簡單啲
心急人上
想買支USB電批看門口,普通扭下鏍絲,點揀好?
個人偏好用makita, 不過見佢果隻DF001個樣麻麻地,想搵啲盒裝好睇就最好
我用過幾支覺得VESSEL果款最岩用,
唔係靠磁吸而係衝擊批果種快扣,單雙頭批頭都用得,不過電動扭力比較低得2nm要用手追多一下
同埋Bosch go2個壓力+按鈕開關我用耐左會啜死壓力開關,要拔返出黎先用到,唔知通病定個別例子
買咗bosch ,好唔慣壓力開關
想轉返vessel
大陸worx 2代 wx242
我用大陸雜牌usb電批仔,有得較扭力又可以變槍型揸手好過一條批只係轉得慢左D但一定夠力收入木,一條批缺點係扭力過大會扭郁埋你隻手
魚牌係咪真係咁好用
worx以前都有支槍型wx252幾好用 但近年佢都放棄思考直接抄Bosch go
屋企有支牧田電批+衝擊鑽,但係想幫木方/亞加力開90度窿。

想問有冇配件/迷你鑽床介紹

係咪呢啲
係,不過想要6mm窿以下,都搵左一排。
你鑽D閪牆個時就會好似我咁左摷右摷了
有無咩牌子尖頭瓷磚鑽咀好用
用緊Hilti hud-2 6x30石膏磚 有次鑽錯m8窿 磚隙基本上都收得實
有用 魚牌感覺上好力d
DEWALT DCD800 美馬US$219 如何 收藏家 間中屋企用
同住100粒 平野6-7蚊 Hilti 40蚊 魚牌我見淘寶都135人仔 係地盤如果Hilti 都搞唔掂落拉錐仲平

我用緊呢隻有得自己換6 8 10mm孔,不過比較難用因為要手揸或木工夾夾實,卡得唔好會易走位

Bosch藍頭,除左超硬磚基本上咩都鑽得入,試過輕石屎磚照鑽入去都無事,缺點係貴淘寶都要2-30蚊一枝
我見好多人搵魚牌但我都未見過真身

上海街街頭近公廁個邊有間五金舖show曬靚膠塞出黎,我以為最靚都係意大利個隻塞
唔急用等black Friday有無平先決定
做開地盤直頭冇用過魚牌,啲人連用Hilti都會嫌三嫌四又話難打又嫌難收。
我相信更好抓力既魚牌唔會易收過Hilti掛。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞