[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
我就係用110V牛拖2個叉機
最新原來真係有1枝搞掂曬不過成套貴過分開買

牌子係Bosch,美水model no:GSR18V-535FC 行貨/英水:GSR 18V-60 FC,FlexiClick系統可以換個油壓鑽module,最抵買英碼218英磅包油壓鑽module但未包運費

同埋睇巴打你驚唔驚用水貨,最抵玩係美碼milwakee m12無刷套裝2支批連2電千鬆港紙但要買火牛or自己改機,唔想水貨就milwakee m12行貨有刷套裝2支批連2電,再去鴨記求其執把bosch/hitachi/mikita 油壓鑽幾舊水
Bosch 個把四坑鑽module
勁喎
仲諗緊無handle 要點用

不過都要成舊水美金,平平地買到把濕電鑽
110牛有冇牌子介紹
18A12v當兩成損耗都260W預埋仲有新成員預啲冗餘
應該都睇到750W打上
其他野我都可能在意個保養 但電工具唔係暴力咁用都好難壞 用得壞都搵夠換新野 所以我都冇所謂

好似我有同事買左兩支170 出左171又即買 好似仲有其他陣型 呢家望住支172想買但第一支170都未壞都唔知好嬲定好笑
所以我講英碼唔講美碼 英國買成套平過美國拆開買

如果步兵拎唔到咁多野附近又無濕電呢把換頭批係幫到手
淘寶牛啦好過香港買,香港搵到個D又貴又大舊,淘寶有電子牛細隻好多 如果驚電子牛就貴小小買銅牛都唔好買鋁牛因為鋁牛會快柴
巴打用緊邊隻

我用緊呢隻,查返原來2015年買用到而家都未爆炸
輸出500W正常拖3-4部叉機都無咩問題,不過800W都係貴多3幾十唔怕重有大買大最安全
完全新手真心求教
想做一啲簡單工作好似裝層板呢啲咁
新手應該買咩電鑽同有無教學?
謝謝
純粹收鑼絲定要木板開窿個d?
純粹收鑼絲仔買bosch 2 GO個類批仔就可以,收大鑼絲就要買索頭批

可以上Youtube睇睇大匠夫,佢d教學幾啱新手
想請教下大家咁情況下洗唔洗用拉爆螺絲.

實木木板 110cm x 40 cm, 1.7 cm 厚, 放大約30-40 kg 一對膠箱及合金gundam.

如圖, 左邊會放多隻同樣大細的箱及gundam.
我驚你塊板頂唔順,塊板又長又窄又薄

同埋你塊牆係主力牆定磚牆定其他牆,主力牆4口拉爆就得磚牆最好上多幾口膨脹膠塞分散重量,承重千其唔好用綠塞
唔該你先。 係主力牆,其實宜家用緊綠膠塞, 塊板左中右都有三角架上牆, 就因為左邊會加個箱, 先怕膠塞唔夠力, 諗住用拉爆…

請問木板用幾分厚先夠呢?
搭單問下,膨脹膠塞即係乜,之前啲Po好似見同飛機塞好似樣
其實IKEA 賣果啲係咪飛機塞,承重力又夠唔夠用

屋企之前搵到呢啲紅膠塞同鏍絲,好似硬淨又勁啲咁

好心你擺重嘢就拎少少錢買幾粒靚嘢啦
櫃底無啦啦搵到幾粒都唔知係咪大陸野
幾十蚊就唔好慳
因為我唔知你支點係邊,你塊實木板得6分如果承重有3-40KG最好2塊疊埋再鑼絲上下鎖死咁就安全好多,因為你放得咁重估計都唔係常用野會長期壓住

去木行問下有無碎料6分細芯木板,細芯木板同厚度承重大過實木的
膨脹膠塞=飛機塞

不過講飛機塞你出去買會比人當石膏板飛機塞

膠塞最驚脆化因為係靠舊膠變大既磨擦力頂住,承重超過20-30KG建議用返拉爆平爆自攻石屎鑼絲
係咪電視牆架啲配件嚟
唔該晒你, 會去木行買塊細芯板。
似係,送黎個包我都放埋一邊,條膠咁L長鑽穿我幅沙磚牆
好似係,見佢鏍絲同粒膠塞都實淨過ikea果啲
之前上牆櫃都係用ikea買果啲多,諗住下次呢啲都啱用
沙磚牆我成日覺得落拉爆會拉散舊磚
自己個ikea吊櫃都係打夠十口膠塞算
反正地盤無限攞
沙磚牆我用緊平爆吊浴室鏡櫃 拉爆我都驚拉爆磚

沙磚牆用爆炸塞分散拉力已經夠 超級重就天花釣絲桿唔好靠沙磚牆
淘佬DH18DPA一電一叉唔洗一千 唔通個天都想我轉會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞