[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
Double dido 同大六角尾美規架餐用唔到
想問屋企看門口買set HP333DSAX1定 加多少少買去日馬買把td172再買電好?
以我理解,兩樣好似唔同野,一個係鑽一個係批

HP333DSAX 可以鑽木鑽鐵上鏍絲
TD172剩係上鏍絲,連電都唔同
兩支都鑽到金同鐵 差在鑽唔鑽到牆
如果唔係成日鑽牆 買支172再就問FD借油壓鑽
單枝鑽買索頭批會多用途好多,172用黎打木頭打鐵既鑼絲住家好小用到,同埋172要用六角尾既鑽先鎖得實
大六角尾係邊隻
打錯長六角尾先啱 日本電批全部用長六角尾

美式個隻係短尾
無用的 你去買油壓鑽啦
諗住收下木板上下螺絲
石屎窿返公司攞油壓鑽算
普通用修下鋼牙worx wu182夠唔夠使?
定再低級啲都夠?
好彩用紅M
美式有嗱枇嘴好用
收傢私定收咩? 唔好買太平既電批理論上大陸野都得
有油壓鑽 畀我揀172 六角頭大都把選擇
大牌子同淘寶野都ok既,有時唔係枝咀易花係鑼絲頂唔順

而家如果打鐵我轉用六角自攻,雖然鑼絲貴小小但起碼唔會好似十字自攻有時一壓落去成粒鑼絲飛走
杯頭自攻真係好用好多 單手鳩黎都唔怕走位
用埋dewalt磁卜唔洗慢慢撩啲鐵屎
上網睇,大陸版dewalt卜批可以用double dido
啱啱美馬買套紅米到咗貨,
發覺個放個六角批頭/鑽頭入衝擊批鎖唔倒?
係咪唔係隻隻六角都啱
你個批頭就係我講既長六角尾 長六角尾美式工具係鎖唔到
要用下面隻短六角尾

Thanks CHING
鴨記係咪都有? 係咪靠肉眼睇倒短D就OK?
淘寶有無分倒嘅關鍵字?

另外調轉一問, 短六角用喺非美式工具又O唔OK?
把衝擊鑽㩒制後有0.5秒延遲起動係咪正常?
衝擊批就無問題
其實睇多幾次就分到個尾係長定短因為短六角長度得長既一半,無記錯鎖到長尾就鎖到短尾只係倒轉唔得

如果唔想煩可以買枝短六角尾長套筒6mm杯咁就可以用到長六角尾批咀
如果撳落粒制有段速咁有機會粒制頭段唔敏感,輕輕撳落去有無燈著?
即刻有滋滋聲同有燈
不過原來係低扭力(大約10樓下) 先有Delay, 我諗係佢設計想行慢D
咁無問題啦慢慢玩
仲有一個問題
電批係咪會無電鑽索頭咁同心?
因為岩岩發現有呢個問題, 跟住上網search過好似係定律
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞