[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
扇牌我記得連12v都唔係好受得住所以我冇用好耐,
十年前學師已經用緊sunflag
可以用磨機喺個尾到開個凹位
咁就可以用到,但只有一面係鎖到
唔怕麻煩既,
喺個六角尾既每個角位到都開個凹
咁就是但隊入去都鎖到
或者枝批嘴係單頭既
直接cut短個尾佢
問佢行貨定水貨最安全,行貨有保養證無得呃水貨就睇你駁唔駁
佢話係行
咁又抵喎 跟咩電先
TD172 DHP481都千頭到千中 一電一叉都近2000了 係鴨街買到千頭咁抵 睇真啲係咪同型號🫨
最緊要有單有保養證 有咩事都係靠佢
雖然我未試過保養期內用得爛
要sf到付感覺好伏
所有到付都係伏
到付唔好諗九成九係騙局
新手想買d 架撐家用, 大有5401+5283索頭批 係咪已經夠做?
如果想整車扭下車軨螺絲, 用索頭批係咪都做到?
有冇巴打買過worx 電,會唔會有假電?

見舖頭賣緊$330,佢賣$160
唔知有冇伏
私家車既話扭力應該唔夠 要自己整鬆螺絲先
家用唔洗成日收木鑼絲都夠做了,但唔常用建議買濕電

收車軨螺絲要300-600Nm既批大友最小要用 5733-Li-20S2 PLUS,索頭批只係幫你轉粒鑼絲收唔緊的
可能係淘寶電,大陸賣咁平唔出奇
最勁係連淘寶都好似無咁平
咁可能買多把5733
電鑽係唔常用, 但本身想儲把無線油壓鑽, 所以先想買把5401
淘寶旗艦店買算啦
認真如果DIY用家紅米可能好過大友,因為起碼有雪櫃有燈又吸塵機唔洗一定用落電動工具

大友暫時得電動工具隨時放到粒電收皮

Kress通用綠威 兩4Ah電一叉360 我俾水槍同吸塵機用抵到爛
整得車揀個有水槍既會開心好多,得閒洗下車
都有睇過紅m 不過好貴
揀個有水槍係咪即係睇worx, 咁好似要配埋風扇, 唔係洗到身水身汗
我見日廠都有 例如紅M DHW080ZK Hikoki AW18DBL
歐美廠就唔熟
Dewalt 同 ryobi都有水槍不過比較小香港人買

紅m 18v個部最大力,再大力要紅M / ryobi 40v或kachar

worx定位diy用家都用得過既但比較重型既工具佢就唔係好掂,同用用下通常想轉精細又要比舊錢轉會,最隱陣工具用名牌再用轉換器轉比其他廠工具用但要小心整死舊電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞