[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
如果家用看門口上螺絲多
建議買衝擊鑽
定買鑽擊批有需要再買油壓鑽?
雜牌都係大陸野黎,唔介意大陸野買東誠好過起碼出名小小
220v油壓鑽幾舊水已經最抵用,再窮就買淘寶油壓鑽
1k拆開買,一把插電油壓鑽一把usb電批仔收下鑼絲應該夠用,衝擊批用黎打木頭同鐵屋企好小用,驚usb批唔夠力可以買12v索頭批
上咩鑼絲先?唔大粒其實usb電批仔或7.2v槍批都夠力,除非裝傢私先需要用衝擊批因為要快
7.2衝擊批打手
不過7.2個價同10.8唔會差太遠唔係特別需要我係會建議上埋10.8
師兄們 $500-1000 呢個range 有咩選擇?
假如有D "滑牙" 螺絲, 有無邊款可以救埋佢? e.g. 反轉,轉爆佢?
你想買咩同咩用途 呢個價入門級電批都好多選擇最緊要講到想點用

滑牙鑼絲有兩種拆法你個種係其中一種,另一種係成粒鑽爛佢再慢慢拆條鑼絲芯;你個種可以去鴨記搵套德國造既反牙芯6-70蚊會安全過淘寶野,不過用之前你都要用電批係滑牙鑼絲攻個窿比反牙芯食得實先可以鬆返粒鑼絲
請教各位,想喺屋企主力牆鑽幾個窿,直徑10mm-12mm。Worx WU380S夠唔夠力?

產品規格
無負載轉速1700rpm
衝擊頻率:5300bpm
衝擊能量:1.7焦耳
鑽孔能力:木材20mm /鋼材13mm/混凝土18mm
實夠力係慢D姐,不過唔好谷住鑽如果唔係好易收皮
鑽牆ok,如果用黎鑽其他野你會後悔

可以考慮HP333DSAX1再加HR166剩機試下講價睇下可唔可以剛剛好2000埋單
唔該巴打
https://youtu.be/SPh2c4kEjsY

youtube推啲片都痴鳩線
睇小D大陸野保平安

YOUTUBE當香港係大陸所以係咁推大陸野你睇,我剷過話不感興趣都重係咁推比你
呢啲碟點裝都𠝹到 不嬲貼紙向底方便磨鑽嘴
想問下worx wu130 ,worx182、WORX WX104同埋Bosch gr1邊把細把同好啲?

用途鑽下模型啲窿多數膠料同埋上螺絲用
上咩鑼絲先? 普通細細粒鑼絲同鑽膠買USB 電批都夠用,買pack六角尾鑽頭用落USB電批就可以鑽野了
多數上m3 m4 螺絲,但想到帶去出國用黎,usb電鑽夠唔夠力鑽窿?
多數上內六角形螺絲 唔該巴打
m3m4咁細粒螺絲拎把咁大既批黎上殺雞用牛刀喎

唔好睇小WORX WX242或BOSCH GO 2個類批仔既力量,單手你手碗唔夠力用最大扭力隨時扭傷

可以去WORX專門店試下枝USB電批夠唔夠力,唔夠你心目中既力咪買12V或20V電批
啱啱去咗某間電鑽鋪佢介紹12v俾我
仲要介紹啲成七百以上俾我
唔識就更係當你水魚幫手去下貨

拎去外地用12V都覺大枝最方便都係USB電批仔,唔夠用咪當地買有機會平過香港
如果買worx wx242or Bosch go2 可唔可以配鑽咀鑽膠板窿仔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞